Linkovi

Od vladinih zdravstvenih stručnjaka stiže vest koja je i dobra i loša


Dobra vest je da se nivo holesterola kod starijih Amerikanaca snižava, što znači da je manja i opasnost od srčanih oboljenja. Loše je to što se taj nivo kod odraslih mlađih osoba ne smanjuje, što znači da je veći i rizik od srčanih poremećaja.

«Oslabila sam, promenila sam ishranu i uzimam lekove protiv holesterola, ali ne znam šta se sada dešava.»

Šta god da je, kaže ova pacijentkinja, stvar radi. Ali šta je sa nama? Da li je nama holesterol pod kontrolom? Jedna nova studija, objavljena u Časopisu američkog medicinskog udruženja, daje odgovor na to pitanje.

«Nivo holesterola tokom najnovije decenije nastavlja da opada. Međutim, taj pad se događa pre svega u poznijim godinama», kaže Kliford Džonson, koji je zajedno sa kolegama iz Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku, proteklih četrdeset godina analizirao nivo holesterola desetina hiljada odraslih.

«Prosečan holesterol kod odraslog Amerikanca je sada 203, a voleli bismo da je ispod 200, u stvari voleli bismo da svi imaju holesterol ispod 200», kaže Džonson.

Istraživanje pokazuje da je najveći pad holesterola kod žena starijih od 50 godina i muškaraca iznad 60.

«Verovatno je da ti stariji istovremeno pripadaju grupi koja uzima lekove za holesterol. Zbog toga ne iznenađuje što smo utvrdili znatno smanjenje upravo u toj grupi ispitanika.»

Ali mlađe odrasle osobe, od kojih bi mnoge mogle da smanje holesterol kontrolom težine i vežbanjem, izgleda da to ne rade, s obzirom da im se stopa gojaznosti povećava, a holesterol ne snižava. Ponekog to iznenađuje.

«Mislim da je to bilo u vestima i mnogi su uistinu zabrinuti zbog svog holesterola.»

Zabrinuti možda, ali izgleda da premalo nas išta radi u vezi sa tim.

Najbolji način za snižavanje holesterola je zdrava ishrana, hrana bez masnoća, redovne vežbe i zdrava telesna težina. Naravno, nekima će ipak, i pored toga, biti potrebni i lekovi za sniženje holesterola.

XS
SM
MD
LG