Linkovi

Debata o položaju manjina u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore


Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta i Delegacija za Jugoistočnu Evropu, kojom predsjedava Doris Pak, organizuju sutra u Briselu debatu o položaju manjina u drzzavnoj zajednici Srbije i Crne Gore.

Planirano je da o toj temi mišljenje daju i predstavnici Evropske komisije, kao i Evropskog savjeta - Reinhard Pribe i Stefan Lene, a osvrnuće se posebno, kako najavljuju evropski izvori, na povrede ljudskih prava etnicckih manjina i njihov uticaj na evropsku podrssku SCG, posebno započeti prces pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Uz to, Direktor radne grupe za Zapadni Balkan Evropskog savjeta, Stefan Lene, priprema i analizu bezbjednosnih izazova kakve sa sobom nosi naredna godina i moguće promjene u ustrojstvu državne zajednice.

Očekuje se da će zvaničnike Komisije, Savjeta i Parlamenta o preduzetim mjerama na zaštiti manjina informisati ministar za manjinska prava SCG, Rasim Ljajić, a svoje analize stanja prezentovaće, pored ostalih, i Bojan Pajtić, predsjednik Izvršnog savjeta Autonomne pokrajine Vojvodine, ali i predstavnici samih manjina i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

U krugovima bliskim Komitetu za spoljnne poslove Evropskog parlamneta se vjeruje da će diskusiju probuditi i izvještaji kakve o slučajevima narušavanja prava manjina pripremaju predstavnici madjarskog i hrvatskog nacionalnog savjeta u Srbiji, te Sonja Biserko, predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji.

Krajem prošlog mjeseca, Evropski parlament se, diskutujući o slučajevima ugrožavanja ljudskih prava u državnoj zajednici, oglasio upozorenjem Beogradu da, ukoliko ne preduzme odlučne korake na zaštiti manjina u Vojvodini, ne računa sa potpisom Parlamenta na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kada on , nakon procesa pregovora, bude usaglašen i spreman za usvajanje i primjenu.

Pred sutrašnju debatu u Evropskom parlamentu, potpredsjednik delegacije za Jugoistočnu Evropu, Hanes Svoboda, je poručio da kakav god bude budući status Kosova, Srbija mora biti zaštitnik Srba na Kosovu.

Ovaj poslanik austrijskih socijalista u Evropskom parlamentu je primjetio da se "kosovski Albanci mogu boriti za svoj slobodan život, ali ne na račun nepoštovanja Srba i drugih manjina".

On je izrazio mišljenje da na Kosovu još uvijek nisu provedeni traženi standardi te da bi zbog toga pregovori o kosovskoj budućnosti trebali da započnu po sticanju uslova, moguće tek narednog proljeća - potpredsjednik Delegavije za Jugoistočnu Evropu vjeruje da na istinske političke i ekonomske reforme treba čekati sve dok se ne pojavi nova generacija kosovskih političara".

XS
SM
MD
LG