Linkovi

Uskoro platforma za pregovore sa EU


Savet ministara Srbije i Crne Gore saopštio je da će uskoro biti urađena pregovaračka platforma državne zajednice za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, koji se nastavljaju u novembru.

U saopštenju posle sednice Saveta ministara navodi se da su primljene pregovaračke platforme država članica za početak pregovora sa Evropskom unijom i da je usvojen obavezujući Priručnik za prevođenje pravnih akata Unije koji će obezbediti pravnojezički standard u prevođenju velikog broja evropskih pravnih akata.

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i šef turske diplomatije Abdulah Gul saglasili su se da je ubrzano pridruživanje zemalja Balkana institucijama Evropske unije preduslov za ukupnu stabilnost u regionu i njegov ekonomski napredak. Ministar Gul je u razgovoru sa kolegom Vukom Draškovićem čestitao Beogradu na početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i zahvalio na željama zvaničnika državne zajednice da Turska što pre postane članica Unije. Šef diplomatije državne zajednice Vuk Drašković izjavio je da ima mnogo simbolike u činjenici da su istoga dana otvoreni pregovori o pristupanju Turske Evropskoj uniji i pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji :

»Život ispisuje novu istoriji i Srbija i Crna Gora i Turska obavezne su da učine sve da maksimalno unaprede svoje političke, kulturne, ekonomske i sve druge odnose, naglasio je Drašković.

Srpski premijer Vojislav Koštunica i Abdulah Gul ocenili su da dve zemlje imaju zajednički cilj, članstvo u Evropskoj uniji i istakli da će početak pregovora o članstvu doprineti ukupnoj stabilnosti i ekonomskom razvoju Balkana. U saopštenju Vlade kaže se da je u razgovoru posebna pažnja posvećena situaciji na Kosovu i zajednički je ocenjeno da se rešenje mora tražiti kroz dijalog Beograda i Prištine i da mora biti rezultat kompromisa prihvatljivog za obe strane.

XS
SM
MD
LG