Linkovi

Oli Ren upozorava da se u Srbiji ne smiju kršiti prava manjina


Komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren upozorio je da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom mogao biti suspendovan ukoliko u Srbiji bude kršenja ljudskih prava i prava manjina.

Poštovanje standarda su garant kvaliteta života i zaštite najranjivijih članova zajednice i zbog toga je potrebno da se poštuju ljudska prava i prava manjina, koja su u osnovi evropskih političkih kriterijuma, rekao je Ren u obraćanju poslanicima Skupštine Vojvodine i izrazio nadu da će sve nasilne izgrede zvaničnici osuđivati i da će promovisati bolje međuetničke odnose.

Odbori Skupštine Srbije i Crne Gore za evropske integracije i za prava manjina jednoglasno su na zajedničkoj sednici, posle izveštaja koji im je podneo ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić, zaključili da su navodi iz rezolucije Evropskog parlamenta o položaju manjina u Vojvodini preterani i da ne odgovaraju istini.

Predsednik Odbora za evropske integracije Oliver Dulić izjavio je da će ti zaključci biće predstavljeni u raspravi u Briselu posvećenoj stanju u Vojvodini 13. oktobra i zatim rekao da mi priznajemo postojanje problema koji su posledica prošlosti i ukazujemo da se ne povećava broj nacionalnih incidenata.

I ministar Rasim Ljajić izjavio je da će u briselskoj raspravi izneti sve podatke o međunacionalnim incidentima i saopštiti stav da je pojedinačnih incidenata bilo, ali da oni nisu postali pojava i da nisu ugrozili stabilne međuetničke odnose u Vojvodini.

Mi ništa ne treba da skrivamo i minimiziramo, rekao je ministar Ljajić i najavio da će pozvati sve evropske parlamentarce i zainteresovane međunarodne organizacije da dođu u Srbiju i Crnu Goru, da razgovaraju sa kim žele u bilo kom mestu u Vojvodini i lično se uvere kakva su prava manjina.

Iako je to evropski komesar Oli Ren precizno saopštio kao uslov, ministar Ljajić je naglasio da ne očekuje da pitanje položaja manjina bude jedan od uslova za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

XS
SM
MD
LG