Linkovi

Elsi Hejstings: Multietničnost će biti karakterna osobina društva na Balkanu


Demokratski kongresmen sa Floride Elsi Hejstings /Alcee Hastings/, predsjedavao je redovnim jesenjim zasjedanjem Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/, proteklog vikenda na Svetom Stefanu. Zasjedanje je bilo posvećeno upravljanju u multietničkim društvima, kao osnovi za stabilnost i bezbjednost. U razgovoru sa našim kolegom Nebojšom Redžićem, kongresmen Hejstings kaže da vjeruje da će multietničnost biti karakterna osobina društva u balkanskim državama.

“Mislim da je civilno društvo moguće bilo gdje u svijetu, ali do toga se ne može doći preko noći. Potrebno je vrijeme da se multetničko drušćtvo stabilizuje, potrebno je vrijeme da se osigura bezbjednost i prosperitet. Najvažniji element u procesu stvaranja civilnog društva je dijalog i to je ono u čemu OEBS pomaze zemljama Balkana, priblizava ih i pomaze im u sporazumjevanju. Dakle, ne samo da smatram da je demokratsko i multietničko društvo u jugoistočnoj Evropi moguće, nego vjerujem da će to upravo biti karakter društva. Otvoreno društvo i demokratija u balkanskim državama će se razvijati i ja ne vidim nijedan razlog zbog kojeg to ne bi bio slučaj”, kaže predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Govoreći o tranzicionim porblemima u postkonfliktnim sredinama – korupciji, trgovini ljudima i organizovanom kriminalu, Hejstings kaže:

“Kada govorimo o razvoju države, i kada imate problem organizovanog kriminala i trgovine ljudima – to su ozbiljni problemi. Ali čujte, to nisu problemi sa kojima su suočene samo zemlje u tranziciji i razvoju. To je problem kojim su opterećene i razvijene zemlje. Ono što je bitno je da se zemljama u razvoju, kroz učesće u medjunarodnim institucijama i organizacijama omogući da unaprijede socijalni ambijent – vladavinu zakona i obrazovanje, da otvore nova radna mjesta, obezbjede kvalitetno stanovanje i omoguće bolji život stanovništvu. Kriminal se neće sam od sebe ukloniti. Organizovani kriminal je prisutan i u Majami Biču, i u Parizu. Ne želim da budem nepristojan, ali se trgovina ljudima i drogom odvija širom svijeta. To nisu problemi koji su nastali na Balkanu Ili u Crnoj Gori", kaže Hejstings.

Hejstings za Glas Amerike kaže da Crna Gora ima izuzetan razvojni potencijal i da njena tranzicija u prosperitetnu demokratiju zavisi od reformi, investicija i poštovanja medjunarodnih demokratskih standarda i normi.

“Nisam došao da sa namjerom da odlučujemo o budućnosti Crne Gore. O tome će odlučiti narod u Crnoj Gori. Rješavanje pitanja državnog statusa Crne Gore propisano je u Ustavnoj povelji i nakon februara - bilo Srbija, bilo Crna Gora, mogu da organizuju referendum o statusu, ako to žele. Taj referendum – ako žele da napreduju – mora da bude uskladjen sa medjunarodnim normama i standardima. Što se prosperiteta tiče – potrebno je vrijeme da se stvori kapacitet. Putujući od Svetog Stefana do Podgorice vidio sam nekoliko objekata koji pripadaju kompanijama koje više ne rade. Potrebne su investicije, a investitori će doći, ako je ekonomija fer i transparentna. Vidio sam da se u Crnu Goru ulaže, da se dosta gradi i to je signal pozitivnog ekonomskog razvoja. Crna Gora je izuzetan turistički potencijal. Los Anđeles Tajms /LA Times/ je prošle nedjelje objavio veliki tekst o Crnoj Gori i njenim turističkim potencijalima. Ja kao neko ko dolazi iz Fort Loterdejla, sa Floride – zaista mislim da je potencijal turističke privrede ogroman, baš kao i u mom kraju… Dalje, Crna Gora je država i u tom kontekstu ima sve razloge da se uključi u globalne aktivnosti, te da kroz bilateralnu i multilateralnu saradnju sa državama širom svijeta pomogne ostvarenju ambicija svog stanovništva”, kaže Hejstings.

XS
SM
MD
LG