Linkovi

Nikolas Berns: SCG van "Partnerstva za mir" dok Mladić ne bude u Hagu


Američki državni podsekretar , Nikolas Berns je, tokom razgovora u briselskom sjedištu NATO izjavio da je sadašnje stanje na Kosovu neodrživo i da je "došlo vrijeme da počnu pregovori o statusu Kosova".

On naglašava da administracija u Vašingtonu nema namjeru da stoji iza bilo kojeg od mogućih rješenja- široke autonomije ili nezavisnosti i da ne piše scenario pregovora.

“SAD nemaju plan da same kreiraju konačno rješenje kosovskog pitanja”, kaže Berns. Njegov stav je, kako
kaže, da je vrijeme da stanovnici Kosova sami odluče o svojoj budućnosti.

Na sastanku u Briselu postignuta je saglasnost o tome da NATO i KFOR moraju biti maksimalno angažovani na Kosovu tokom predstojećih pregovora o statusu, te da se demokratski standardi moraju sprovoditi tokom tog procesa.

U Briselu se poseban naglasak u razgovorima sa gostom iz Amerike stavljen na važnost pune saradnje država regiona sa haškim sudom. To, kako je više puta podvučeno kada se govori o pristupu SCG i BiH Partnerstvu za mir, a Hrvatske punopravnom članstvu, podrazumjeva predaju Sudu Mladića, Karadžića i Gotovine.

“Stav Vašingtona je vrlo čvrst - Srbija neće biti u Partnerstvu za mir, a Hrvatska u NATO-u, sve dok Mladić i Gotovina ne budu izručeni Haškom sudu”, rekao je Berns novinarima.

Američki državni podsekretar Berns poslije Brisela posjetiće Sarajevo, Prištinu i Beograd.

XS
SM
MD
LG