Linkovi

Angela Merkel - prva Nemačka kancelarka


Angela Merkel postaće uskoro prva žena-kancelar u Nemačkoj, na osnovu sporazuma izmedju njene, Demohrišćanske stranke, i Socijaldemokratske stranke njenog rivala, dosadašnjeg kancelara Gerharda Šredera. Dve najveće nemačke stranke sporazumele su se oko jednake zastupljenosti u novoj vladi, ali se još nisu dogovorile o tome kakva će biti njena politika.

Do sporazuma o takozvanoj ”velikoj koaliciji“ došlo je tri nedelje posle izbora koji nisu dali jasnu prednost ni jednoj od stranaka, sprečavajući ih da same osnuju vladu - osim ako se ne udruže. Iako su demohrišćani Angele Merkel osvojili nešto više mesta od socijaldemokrata Gerharda Šredera, on je u početku odbijao da se povuče, govoreći da je njegova protivnica imala slabije rezultate od očekivanih i da stoga ne može da preuzme mesto kancelara. Medjutim, gospodja Merkel je izgleda nadjačala, iako joj je za imenovanje još potrebno da je podrži dve trećine poslanika Bundestaga.

U okviru sporazuma sa rivalima ona je morala da im prepusti osam mesta u kabinetu, uključujući uticajne portfelje spoljnih poslova i finansija. Demohrišćani će dobiti šest ministarskih fotelja, položaj kancelara i položaj predsedavajućeg Bundestaga. Šreder, po svemu sudeći, neće biti član novog kabineta. Kako je Angela Merkel izjavila novinarima u Berlinu, tokom naredne četiri nedelje dve stranke će pokušati da se dogovore oko zajedničke političke platforme za novu vladu:

Pregovaraćemo sa socijaldemokratama o osnivanju velike koalicije, na osnovu razgovora u proteklih nekoliko dana. Demohrišćani će dobiti položaj kancelara, a dve stranke će imati podjednak broj ministara, izjavila je Angela Merkel. I Merkelova i šef Socijaldemokratske stranke Franc Mintefering istakli su da će najvažniji cilj nove vlade biti smanjenje nezaposlenosti od skoro 12 odsto. Dve stranke se slažu o potrebi ekonomskih reformi, ali ne i oko njihove dubine. Analitičar Tomas Kilinger, koji piše za list Di Velt, kaže da strankama predstoje teški pregovori:

”To se tiče rešavanja personalnih pitanja - ko će dobiti šta i pod kojim uslovima. O tome mogu da se dogovore. Ali suština je u tome o kakvim programima će se koalicija dogovoriti.“

Kilinger i drugi analitičari odavno upozoravaju da bi podele izmedju dve stranke mogle da budu toliko duboke da ih onemoguće u preduzimanju teških i nepopularnih akcija za oživljavanje privrede. Očekuje se da će pregovori o političkoj platformi potrajati do sredine novembra.

XS
SM
MD
LG