Linkovi

Objavljena imena dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju


Švedska kraljevska akademija u Stokholmu je danas saopštila da su Amerikanci Tomas Šeling i Robert Auman, koji ima i izraelsko državljanstvo, dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomij - za rad na području «teorije igara», kojom se objašnjava ponašanje ljudi u ekonomskim i drugim konfliktima.

Odbor za dodelu nagrade je istakao da je Tomas Šeling doprineo primeni teorije na izuzetno važna pitanja globalne bezbednosti i trke u naoružanju. «Teorija igara» se bavi načinom na koji se u ratu, poslovnim pregovorima ili igrama kao što je šah, u kojima jedna strana ima nekoliko različitih opcija, reaguje na svaku od njih.

Akcija i moguća reakcija brzo formiraju mnoštvo mogućnosti, zbog čega matematička analiza postaje ključna za razumevanje situacije i predviđanje rezultata. Robert Auman – prema saopštenju Odbora – nagrađen je za primenu tih matematičkih modela i ispitivanje načina na koji nedovoljan broj informacija može da utiče na ključne odluke.

Jedan od laureata Tomas Šeling rekao je danas da je upotreba teorije igara najvažnija za razumjevanje politike u vezi sa nuklearnim arsenalima. Šeling je govoreći na svom, Merilendskom univerzitetu, objasnio da teorija predviđa da će, ako Iran ili Sjeverna Koreja dođu u posjed nuklearnog oružja, taj arsenal držati u rezervi kao sredstvo za odvraćanje napada zapadnih sila, prije nego što će ga eventualno upotrijebiti za napad.

Šeling kaže i da teorija igara predviđa da Vašington neće prihvatiti ograničenje emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.

Takođe, prema istoj teoriji, takozvani “misleći teroristi” neće iskoristiti velike boginje kao biološko oružje. Terorija igara, kaže profesor Šeling, može da pomogne i roditeljima da disciplinuju djecu.

XS
SM
MD
LG