Linkovi

Nije lako biti konkurentan uvoznim elementima koji mogu da se proizvedu mnogo jeftinije


Izuzetak je čovek koji se uspešno nosi sa nameštajem proizvedenim u Kini i drugde. On to uspeva zahvaljujući dobroj reklami i kvalitetu dizajna. Većina ljudi obično i ne razmišlja o tome kako se pravi stolica i šta je čini udobnom. Piter Denko misli o tome bez prestanka. On projektuje stolice. «Stalno mi je pri ruci blok koji ispunjavam skicama različitih stvari i različitim idejama. Neprekidno skiciram nešto. Crtam i na salvetima, na marginama knjiga, crtam gde god stignem», kaže ovaj dizajner. Piter Denko se nadmeće na američkom tržištu na koje sve više utiče jeftin uvozni nameštaj. Njegov nameštaj je skup, ali kupcima se dopada ono što im nudi.

Kada se u nekom okrugu gradi biblioteka i kupuju stolice za nju, budžet se odredi tako da stolice traju 20 godina. To je dugo za jednu stolicu, ali moje mogu toliko da traju», kaže Denko, dodajući da voli stolice, jer ih je teško napraviti i veliki su izazov. «Pre svega imate dizajn i estetiku, a onda imate konstrukciju, imate osobu od 150 kila koja će da sedne na stolicu tešku desetak kila… a to je prilična težina.»

Denkov nameštaj nije samo trajan. On je i umetnost. Njegov čuveni dizajn je elegantna stolica pod nazivom «Oblik tela». Jedan primerak je u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Njegov dom u Jorku u državi Pensilvaniji, pun je ručno izrađenih modela i prototipova. Denko pravi detaljne proizvodne planove na svom kompjuteru i onda ih internetom šalje fabrikama koje proizvode po njegovom dizajnu. U ovoj fabrici u Bedfordu u Virdžiniji, jedan od njegovih najnovijih projekata se realizuje – za univerzitet. To je stolica za ljuljanje napravljena od praktično neuništivih automobilskih kajševa. Autor kaže da ta stolica ima sva svojstva neophodna za opstanak u fakultetskim spavaonicama.

«Studentima se stolice uistinu dopadaju, jer ne deluju kancelarijski. Prema tim stolicama se ne odnose onoliko vandalski kao što je slučaj sa drugim stolicama, što znači da im se dopadaju. A i potreban je veliki trud da bi se one razvalile», kaže Denko.

Fabrika ima najnoviju robotizovanu opremu, ali ove stolice moraju ručno da se sklapaju, a dizajner mora da pokaže radnicima kako se to radi. Fabriku vodi Greg Teril, koji objašnjava da je fabrika uspešna, jer brzo može da zadovolji neprekidne promene porudžbina.

«Pravimo pomalo od svega. Pravimo nameštaj za stanove, kancelarijski nameštaj, elemente za hotele i restorane, mnogo nameštaja za zdravstvene objekte. To je prilično široka mešavina. A teži da u pogledu kvaliteta bude pri vrhu na bilo kojem od tih tržišta», kaže Teril.

Tom Dorati upravo završava jednu od stolica za ljuljanje i kaže da lično misli da je fantastična. «Udobna je, dizajn je skladan. Ko god je nabavi, biće zadovoljan i mislim da će da je poruči mnogo fakulteta», kaže Dorati.

«Ona nikada neće imati prođu na masovnom tržištu, jer je prilično skupa. Ali na određenim tržištima za koja ja pravim, cena je prava i mogu da konkurišem», objašnjava autor koji pravi i unikatne elemente, istovremeno ističući značaj efikasnog korišćenja trajnih materijala.

«Stolica je zaista dobra, a volim je i zbog toga što je napravljena od otpadaka. Možete da vidite da je ovo samo parče automobilske gume, koje dopušta da se ovde ugiba. Ovo su isto gume, automobilske gume. Možete ovde stvarno da vidite da su to gumene trake. A kada sednete, ona je elatična. A sve je to otpadni materijal, sve su to otpaci», kaže projektant, dodajući da nema svoj omiljeni model. Kada završi jedan dizajn, prelazi na drugi i – sve se nastavlja.

XS
SM
MD
LG