Linkovi

Tom Delaj suočen sa brojnim problemima


Jedan od najuticajnih republikanskih političara u Vašingtonu, kongresmen iz Teksasa, Tom Dilej, suočen je sa brojnim problemima. Protiv Dileja je podignuta druga optužnica, mada je on već posle prve optužnice bio prinudjen da se povuče sa položaja lidera republikanske većine u Predstavničkom domu. To je samo najnovija u nizu teškoća koja je zadesila Republikansku stranku. Manjinska Demokratska stranka suočavala se sa sličnim problemima 1990-ih godina.

Kongresmen Tom Dilej je jedan od najuticajnijih lidera u Predstavničkom domu u više decenija. Medjutim, pošto je velika porota u Teksasu protiv njega podigla optužnice za pranje novca i kršenje propisa o finansiranju izborne kampanje, neki analitičari smatraju da je era Toma Dileja završena.

«Taj publicitet je postao problema za Republikansku stranku i republikanci ne vide nikakvu korist od lojalnosti prema Dileju.»

Toma Man je ekspert za Kongres u vašingtonskom institutu «Brukings». On smatra da politička struktura koju je Dilej izgradio da bi unapredio političke ciljeve stranke trpi posledice zbog negativnog publiciteta. Sa svoje strane, Dilej tvrdi da je žrtva kampanje političke osvete od strane teksaškog tužioca Ronija Erla, inače demokrate.

«Ovo je jedna od najslabijih i najneosnovanijih optužnica u istoriji Amerike»

Medjutim, tužilac Erl kaže da je gonio i demokrate kao i republikance i da jedino primenjuje zakon države Teksas. Optužnice protiv Dileja su najnoviji u nizu političkih problema za republikance. Lider republikanske većine u Senatu, Bil Frist, suočen je sa federalnom istragom o nezakonitom trgovanju akcijama, mada kaže da nije prekršio propise. Velika federalna porota ispituje da li je neko u Beloj kući prekršio zakon time što je otkrio identitet agenta Centralne obaveštajne agencije. U medjuvremenu, podrška predsedniku Bušu i republikancima u Kongresu opala je, prma najnovijim anketama, na dosada najniži nivo. Imajući u vidu te probleme, Tomas Man veruje da bi republikanski kandidati mogli da se suoče sa negativnim stavom birača na kongresnim izborima sledeće godine.

«Moguće je da bi ti faktori mogli da, da tako kažem, «kazne» stranku na vlasti, a to je sada Republikanska stranka. Pre desetak godina doj je bila Demokratska stranka.»

Na mnoge načine, današnji problemi republikanaca su slični problemima demokrata 1994. kada su republikanci preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom, po prvi put posle 40 godina. Denis Džonson je profesor javne uprave na univerzitetu Džordž Vašington, u Vašingtonu.

«Veliki broj demokrata je tada izgubio na izborima za Predstavnički dom, kao i za Senat.»

Demokrate se nadaju da će na izborima 2006. ponoviti uspeh republikanaca od pre deset 12 godina. Medjutim, Denis Džonson upozorava da dve stvari idu u prilog republikancima - dinamična ekonomija i nepostojanje jakog demokratskog lidera koji bi se suprotstavio predsedniku.

«Prema tome, imate stranku bez lidera u kojoj se samo pojedinci javljaju sa svojim stavovima. Za sada, demokrate još uvek ne predstavljaju silu koja bi mogla da iskoristi teškoće republikanaca.»

Džonson dodaje da je godina dug period u politici i da je, pošto republikanci kontrolišu i Belu kuću i Kongres, suviše rano za pouzdane prognoze.

XS
SM
MD
LG