Linkovi

Potencijalna pandemija ptičjeg gripa


Predsednik Buš je rekao na nedavnoj konferenciji za štampu u Beloj kući da on tu pretnju uzima veoma ozbiljno.

U najnovijem nastojanju Bele kuće da gradjane upozna sa opasnostima koje potiču od ptičjeg gripa, predsednik Buš je izneo neverovatan scenario:

”Ako bi izbila epidemija tog gripa negde u Sjedinjenim Državama, da li staviti taj deo zemlje u karantin? Kako bi onda taj karantin bio sproveden? Jedna opcija je da se upotrebi vojska koja je u stanju da planira i preduzme mere.“

Neki stručnjaci dovode osporavaju mudrost ideje da se Pentagon poveri zadatak u slučaju vanredne zdravstvene krize, kaže Dr. Tim Džonson:

”Lično bih više voleo da ove vrste odluka ostanu u rukama zdravstvenih radnika.“
Gotovo svi se slažu da je pretnja od ptičjeg gripa nešto za šta vlada mora da se pripremi. Majkl Levit, sekretar za zdravstvo i socijalne usluge kaže:

”Biće od apsolutno suštinske važnosti da lokalne zajednice budu dobro pripremljene, da imaju plan i da se zna ko je odgovoran za šta.“

Ptičji grip je već usmrtio bar 60 ljudi u Aziji i milione pilića. Za sada se ne prenosi sa čoveka na čoveka, mada zdravstveni zvaničnici brinu da bi virus mogao da mutira i uzrokuje pandemiju.

”Pandemije liče na uragane, tsunamije i zemljotrese. Imali smo ih deset u poslednjih 300 godina i sigurno ćemo uskoro imati još jednu.“

Pošto se ova vrsta ptičjeg gripa pojavila 2003.godine, postavlja se pitanje zašto smo sada alarmirani? Delimično iz političkih razloga: u Vašingtonu se još uvek priča o posledicama uragana Katrina, dok demokrate, poput senatora Toma Harkina, optužuju predsednika da ingoriše još jednu predstojeću krizu.

”Imali smo veliki broj upozorenja pred Katrinu kao i pred terorističke napade 11 septembra. Jednostavno smo ih ignorisali, ne možemo sebi priuštiti da ignorišemo i ovo upozorenje.“

Senat je nedavno odobrio 4 milijarde dolara na ime pripreme za borbu protiv ptičjeg gripa. Medjutim demokrate u Senatu optužuju Bušovu administraciju da još uvek nema plan za slučaj panedmije i da nije uskladišteno dovoljno zaliha lekova.

XS
SM
MD
LG