Linkovi

Zaprepašćujuće veliki broj Amerikanaca pati od nesanice


Najpopularniji tretman su pilule za spavanje. Međutim, sada postoji i alternativa za lečenje ovog čestog problema, koja je nazvana kognitivna bihevioralna terapija - za koju nije potreban recept.

«Insomnija je teško spavanje ili kada imate teškoće u spavanju u toj meri da to izaziva neku vrsta pogoršanja stanja preko dana», objašnjava doktor Edvard Stepanski, specijalista za nesanicu.

I dok se mnogi koji pate od nesanice okreću lekovima na recept, što je biznis vredan dve milijarde i stotinu miliona dolara godišnje, svi ti lekovi su kratkoročno rešenje.

«Mislio sam na spavanje ujutru, u podne i uveče. Pokušavao sam da ceo dan organizujem tako da mogu da odspavam», kaže Džilijan Hil, koja je četiri godine pokušavala da reguliše san pilulama, fizičkim vežbama, ali – sa malo uspeha.

«Prestala sam da pijem kafu posle 10 uveče. Vodila sam računa da vežbam u prirodi i da to činim što više, a gledala sam da to bude rano ujutru…»

Konačno, Džulijan Hil je otišla u Centar za kognitivnu bihevioralnu terapiju – na neku vrstu ponovnog obučavanja i privikavanja uma i tela na spavanje.

«Kognitivna bihevioralna terapija za nesanicu je opšti termin koji obuhvata niz specifičnih terapeutskih pristupa. Na primer, sve relaksacione terapije, terapije ograničavanja dužine sna, terapije kontrole stimulusa, higijena sna, sve su to primeri kognitivne bihevioralne terapije», kaže doktor Stepanski.

Bez obzira što može delovati kontraproduktivno, ova terapija uistinu ograničava vreme koje pacijent provodi u krevetu.

«Ako neko od šest i po sati u krevetu, provede šest sati u snu, osećaće se mnogo odmornije i bolje tokom dana, nego ako istih šest sati spava tokom osam i po ili devet sati u krevetu», kaže ovaj specijalista za san.

Namerno lišavanje ionako umornog tela, sna koji mu je preko potreban, može da bude veoma iscrpljujuće.

«Sredinom pete nedelje, počela sam da spavam tokom noći prvi put posle četiri i po – pet godina. I prvi put sam se osećala kao ljudsko biće. Nisam zavisila od lekova, niti od nekog bizarnog šablona. Jednostavno sam bila ponovo u stanju da spavam», kaže Džulijan Hil.

Dobar san, uz strpljenje i prihvatanje lekarskih saveta, moguć je za sve veći broj Amerikanaca koji pate od nesanice.

XS
SM
MD
LG