Linkovi

Buš izjavio da će nominacija Harijet Majers biti potvrdjena


Predsednik Buš izjavio je da će nominacija Harijet Majers, njegovog kandidata za novog sudiju Vrhovnog suda, biti potvrdjena uprkos protivljenju konzervativaca iz njegove Republikanske partije.

Predsednik Buš i dalje stoji iza odluke da svoju pravnu savetnicu iz Bele Kuće, Harijet Majers, izabere za novog sudiju Vrhovnog suda. Njegov izbor kritikovali su i neki Republikanci, koji dovode u pitanje preporuke pravnice koja je nekada bila član Demokratske partije. Harijet Majers nikada nije bila sudija i provela je veći deo svoje karijere na tužbama protiv korporacija. Zbog toga nije za sobom ostavila presude koje bi pokazale njena pravna gledišta o Ustavnim pitanjima uključujući i stavove o politički važnim društvenim temama kao što je abortus.

U redovnom radijskom obraćanju naciji, predsednik Buš pokušao je da razuveri konzervativce tvrdnjom da Majers razume da je uloga sudija da tumače zakone kao što su napisani, a ne kako bi on ili ona želeli da su napisani.

«Izabrao sam Harijet Majers zbog njenih dostignuća i zato što znam njen karakter i pravničku filozofiju. Harijet Majers je tip sudije kakvog sam i rekao da ću nominovati – dobar, konzervativni sudija. Ona deli moja uverenja da sudije treba da striktno interpretiraju Ustav i zakone, a ne da donose zakone sa svog položaja.»

Predsednik Buš je rekao da se, radeći kao savetnik u Beloj Kući, Majers bavila kompleksnim pitanjem ustavnog prava, i bila glavni pravni savetnik na redovnim sastancima Saveta za nacionalnu bezbednost, a takodje je bila zadužena i za osetljiva pitanja odnosa izmedju Bele Kuće i Kongresa. Predsednik Buš tvrdi da će njena nominacija biti potvrdjena.

«Kada ona dodje pred Senat, uveren sam da će svi Amerikanci videti ono što ja vidim svakog dana: Harijet Majers je žena koja poseduje inteligenciju, snagu i ubedjenja. A kada Senat odobri njenu nominaciju, uveren sam da će ona ostaviti trajni pečat na Vrhovnom sudu, i biti sudija kojom će moći da se ponose svi Amerikanci».

U radijskom odgovoru Demokrata, članica Kongresa Roza De Lauro kritikovala je Bušovu administraciju što nije reagovala na više od 7,000 žalbi na manipulisanje cenama benzina nakon što je uragan Katrina oštetio naftne rafinerije u Meksičkom zalivu. Ona podseća da su Republikanci dali ogromne poreske olakšice naftnim kompanijama a ukinuli neke zakone o zaštiti životne sredine koji nemaju veze sa rekordno visokim cenama benzina.

«Amerikanci zaslužuju da znaju zašto profit naftnih kompanija i dalje skače, dok porodice i mala preduzeća trpe zbog visokih cena benzina».

Prema rečima Roze De Lauro, Demokrate od vlade učekuju da učini više da bi podstakla proizvodnju hibridnih vozila, i pojača efikasnost goriva ulaganjem u nove tehnologije.

XS
SM
MD
LG