Linkovi

Najava snažnijeg angažovanja Unije na Balkanu i njene moguće policijske misije na Kosovu


Značajna, gotovo istorijska nedjelja evropskih političkih aktivnosti je iza nas- kada je reč o SCG, započeli su je evropski šefovi diplomatija dajući zeleno svetlo za početak pregovora sa Briselom, a zaključio visoki predstavnik EU, Havier Solana, najavom snažnijeg angažovanja Unije na Balkanu i njene moguće policijske misije na Kosovu.


U svetlu teških i na trenutke dramatičnih diskusija i zbivanja oko sudbine pregovora o pridruživanju Turske i Hrvatske, u Luksemburgu je njmanje trajalo usaglašavanje stavova ministara spoljnih poslova članica Unije oko toga da li dati mandat Evropskoj komisiji za početak pregovora sa državnom zajednicom-SCG su ulaznicu za pregovore obezbedili dobri rezultati u opštim reformama, što je navelo evropskog komesara za proširenje da još pre Luksemburga počne pripremati svoju posetu Beogradu, planiranu za naredni ponedeljak. Nakon ministarske odluke, on kaže:

Evropski komesar za proširenje, Oli Ren:

"Odlazim sa zadovoljstvom i budućim očekivanjima. Veoma je važno da je Srbija i Crna Gora bila u mogućnosti da postigne napredak u ekonomskim i političkim reformama, kao i u saradnji sa Hagom. Naša odluka od ponedeljka je dokaz da smo recipročno dokazali da će progres pratiti brži pristup evropskim integracijama zemlje".

Komesar Ren smatra, kada je u pitanju referendum u Crnoj Gori, da se mora , u svakom slučaju, poštovati Ustavna povelja, ali i insistira da se svi u državnoj zajednici sada fokusiraju na pregovore sa Briselom i njihovu što bržu uspešnu završnicu".

Takav razvoj dogadjaja su pozdravili i u Paktu stabilnosti za jugoistočnu Evropu, nalazeći u njemu širu, regionalnu dimenziju i značaj-

Portparol Pakta stabilnosti, Dragan Barbutovski:

"Odluka o početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruzzivanju sa SCG i o pregovorima o članstvu Hrvatske u Evropskoj uniji, nije dobra vijest samo za te drzzave, nego i za cijeli Zapadni Balkan. To je jasan signal da sve drzzave koje su se odlučile za jasnu evropsku perspektivu i teške reforme, koje su sa tim povezane, i imaju takvu, evropsku perspektivu".

Nedugo nakon toga, očito u znaku luksemburških odluka koje su označile ponovno budjenje evropske pazznje prema zapadno Balkanu, visoki predstavnik EU, Havijer Solana je pred Parlamentom iznio predlog da evropski policajci preuzmu brigu za civilnu bezbednost na Kosovu. Briga za vojnu bezbednost bi i dalje bila na snagama KFOR-a. Solana svoj predlog opravdava obavezom Unije da reši "sve probleme na Kosovu" ali i u celom balkanskom regionu.

Visoki predstavnik EU, Havijer Solana:

"Moramo rešiti problem Kosova i sve probleme koji su povezani sa tim u regiji. Moramo rešiti probleme svih država koje su u okruženju na Zapadnom Balkanu, pokušati da nadjemo konačno rešenje za njih. To će biti težak zadatak i tražiće još više angažovanja članica Evropske unije".

Najavljuje Solana zato u skoroj budućnosti "dosta razgovora sa ciljem da se balkanski problem reše jednom za sva vremena".

Konačno, u Briselu se upozorava državna zajednica i ostale države Zapadnog Balkana da pravi posao tek predstoji - teško i mukotrpno prilagodjavanje standardima i normama što bi ukupne parametre zemlje trebali dovesti u evropsku ravan- proces čije će trajanje zavisiti manje od Brisela, a više od "snaga na terenu".


XS
SM
MD
LG