Linkovi

Sejlor: Trgovinski i investicioni forum SAD i SCG biće održan u Vašingtonu  14. i 15. novembra


Trgovinski i investicioni forum SAD i Srbije i Crne Gore biće održan u Vašingtonu 14. i 15. novembra, i očekuje se da će u njemu učestvovati brojne američke i kompanije iz Srbije i Crne Gore. Kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa predsednikom Poslovnog saveta SAD i Srbije i Crne Gore, Džonom Sejlorom, o sponzorima tog foruma, učesnicima i poslovnim izgledima.

Sejlor: Glavni sponzor ovog foruma je Poslovni savet SAD i Srbije i Crne Gore, čiji sam ja predsednik, zajedno sa vladama Srbije i Crne Gore, uz podršku premijera Srbije Koštunice i svesrdnu ovdašnju saradnju ambasadora Vujačića. Poslovnu delegaciju Srbije će predvoditi predsednik Srbije Tadić, a Crne Gore premijer Vujanović. Na forumu u Vašingtonu okupiće se firme iz Srbije i Crne Gore i predstavnici američkih korporacija.

Glas Amerike: Kakva je bila uloga američke administracije u organizvoanju ekonomskog foruma?

Sejlor: Američki ambsador Polt se snažno založio za održavanje foruma u svetlu njegovih opštih nastojanja na unapredenju ekonomskih odnosa SAD sa Srbijom i Crnom Gorom. Dobili smo punu podršku američke administracije, posebno Stejt dipartmenta i Sekretarijata za trgovinu. Tokom foruma se planira prijem za članove poslovne delegacije u američkom Kongresu.

Glas Amerike: Koje američke korporacije su najavile prisustvo na tom forumu?

Sejlor: Glavna korporacija i sponzor koja će prisustvovati forumu je “ US Steel”, iz očiglednih razloga, zatim “Dajn Korp” ,“Galaksi Tajers” i “ Filip Moris”. To su kompanije koje su već prisutne u Srbiji. Pored njih, zainteresovane su i kompanije “Motorola”, “Boing”, “ “Cisco Systems”, kompanija “MIC”za proizvodnju gradjevinskog materijala i moja kompanija “Cargo Transport”. Zatim kompanija “Lokid Martin”, koja proizvodi vojne materijale, a u oblasti finansijskog sveta “City Bank” i “J.P. Morgan Chase”. Mi smo, ustvari, pozvali oko 600 kompanija, koje su i ranije pokazivale zaintreresovanost. Naravno da neće sve prisustvovati, ali se nadamo da će se dovoljan broj odazvati.

Glas Amerike: Koje kompanije iz Srbije i Crne Gore biste želeli da budu zastupljene na tom forumu?

Sejlor: Ovaj forum je veoma važan, uglavnom za uvid američkih investitora i želeli bismo da najuglednije i najjače kompanije iz Srbije i Crne Gore budu prisutne. Želimo da pružimo uveravanje američkim korporacijama da su srpske kompanije i njihov kadar sposobni i spremni za veliku poslovnu saradnju. Iduće godine bi mogli da organizujemo sličan forum u Srbiji i da pozovemo i kompanije srednje i manje veličine, ali ovaj put smo usredsredjni na najveće i najpoznatije. Kompanije iz Srbije i Crne Gore treba da se predstave u najboljem svetlu.

Glas Amerike: Kada nameravate da uputite prvo zvanično saopštenje i pozive za ovaj forum?

Sejlor: Obaveštenja i pozivnice će biti upućeni u ponedeljak. Takodje ćemo staviti tu informaciju na naš veb sajt www.us-smbc.org, uključujući potrebne podatke za registraciju. Konferencija će biti održana u hotelu Medison u Vašingtonu i trajaće dva dana, uključujući i jednodnevnu sesiju u Čikagu, 17. novembra. Čikago je dobro mesto za biznis. Glavni uredi “ Motorole ” i “Boinga” su u tom gradu, a i poslovni ljudi iz Srbije i Crnoj Gori bi takodje želeli da posete Čikago.

Glas Amerike: Kongres srpskog jedinstva održava svoju godišnju konvenciju, posvećenu prvom poslovnom sajmu Srbije i Crne Gore u Americi, 12. i 13. novembra. Da li bi to moglo da se odrazi na posećenost foruma?

Sejlor: Nema nikakvog konflikta, već se ta dva dogadjaja nadopunjuju. Kongres srpskog jedinstva je upoznat sa našim planovima i mi smo o tome vodili razgovore. Naš forum se održava u ponedeljak i utorak, 14. i 15. novembra, a njihova konvencija 12. i 13. novembra. Znam da predstavnici nekih kompanija nameravaju da prisustvuju i jednom i drugom dogadjaju, što je dobra ideja.

XS
SM
MD
LG