Linkovi

Senat odobrio proširenje budžeta za odbranu


Američki Senat je jednoglasno usvojio zakonski predlog o izdvajanju 445 milijardi dolara za finansiranje nastavka vojnih operacija u Iraku i Avganistanu, zajedno sa odredbom o preciznijem definisanju procedure isledjivanja vojnih zatvorenika.


Pomenuti zakonski predlog obuhvata 50 milijardi dolara za vojne operacije u Iraku i Avganistanu, čime se ukupni troškovi u oba rata penju na 350 milijardi dolara, od čega je veći deo potrošen u Iraku. Republikanski senator Ted Stivens, iz Aljaske, koji predsedava senatskim Odborom za namenska sredstva, rekao je da je taj novac hitno potreban:

”Imamo vojnike, mornare, marince i pripadnike Obalske straže na terenu, a novca za to polako nestaje.“

Ovaj zakonski predlog sada treba da se usaglasi sa verzijom usvojenom u Predstavničkom domu, kojom se predvidja nešto manje para za ratove u Iraku i Avganistanu. Pored toga, u senatskoj verziji, za razliku od one iz Predstavničkog doma, nalazi se odredba kojom se strožije definiše postupak prema vojnim zatvorenicima i pritvorenicima. Tim amandmanom, predloženim od strane republikanskog senatora Džona MekKejna, iz Arizone, koji je i sam bio ratni zarobljenik u Vijetnamu, utvrdjuje se da Pravilo službe za ponašanje Kopnene vojske na terenu mora da bude standard prilikom ispitivanja zatvorenika, uz istovremeno zabranjivanje svirepog i ponižavajućeg ophodjenja sa svim osobama u američkim vojnim zatvorima.

Taj amandman predstavlja reakciju na prošlogodišnji skandal u vezi sa zlostavljanjem zatvorenika, kada su se u javnosti pojavili snimci vojnog osoblja kako maltretira i šikanira zatvorenike u zatvoru Abu Graib, u Iraku. Bela kuća je ranije zapretila da će staviti veto na zakonski predlog o budžetu za odbranu ukoliko bude sadržavao amandman o isledjivanjima, rekavši da bi to ograničilo predsednikovu sposobnost da se bori protiv terorizma. Iako u verziji usvojenoj u Predstavničkom domu nema pomenutog amandmana, grupa republikanaca i demokrata predložila je u petak sličnu meru kao zaseban amandman. Pored ovoga, Senat je javnim glasanjem definitivno odobrio zakonski predlog o finansiranju unutrašnje bezbednosti u visini od 31 milijarde dolara, za jednu milijardu više nego što je predsednik Buš tražio. Demokratski senator Robert Berd, iz Zapadne Virdžinije, pozdravio je usvajanje tog predloga:

”Ovaj dogovor obuhvata brojna poboljšanja u predsednikovom budžetu, naročito što se tiče bezbednosti granica, avionskog teretnog saobraćaja, zatim temeljnije provere avionskih putnika na eksplozive, sredstva za finansiranje vatrogasnih službi, kao i sredstva za reagovanje u vanrednim situacijama.“

Taj zakonski predlog sada će biti poslat u Belu kuću, gde se očekuje da će ga predsednik Buš potpisati.

XS
SM
MD
LG