Linkovi

Američko tržište rada u septembu ostalo bez 35 hiljada radnih mesta


To je prvi put u poslednje dve godine da je američka ekonomija izgubila radna mesta, ali ne toliko mnogo koliko su stručnjaci predvižali. Oluje je doprinela da se stopa nezaposlenosti popne za dve desetine procenta, na ukupno 5,1 odsto. Zvanični podaci pokazuju da je sektor prodaje izgubio oko 88 hiljada poslova, ali je građevinski sektor zato dobio 23 hiljade novih radnih mesta. A evo i ostalih vesti iz ekonomije koje su obeležile proteklu nedelju.

Najveći svetski internet pretraživač «Gugl» promovisaće softver za obradu teksta i poslovnih dokumenata kompanije «San Majkrosistems». Neki analitičari smatraju da će ovim sjedinjavanjem dve kompanije ući u borbu sa «Majkrosoftom» koji već dugo dominira na tržištu softvera. «San» i «Gugl» u utorak su predstavili svoju zajedničku viziju izgradnje interneta nove generacije, ali nisu ulazili u detalje.

Do spajanja kompanija dolazi i u industriji automobila. «Tojota» je ove nedelje saopštila da će kupiti deo akcija «Dženeral Motorsa» u japanskoj kompaniji «Fudži Hevi Industriz», koja pravi «Subaru».

Visoke cene benzina ugrožavaju prodaju velikih automobila i terenskih vozila kompanije «Dženeral Motors», a pomažu «Tojoti» koja pravi više modela sa malom potrošnjom… najviši zvaničnici u američkom sekretarijatu za energiju kažu da će te cene, koje su dodatno opteretili uragani Katrina i Rita, biti tako visoke «još neko vreme». Sekretar za energiju Samjuel Bodmen rekao je novinarima ove nedelje da su zalihe nafte i prirodnog gasa smanjene i da će to uticati na celokupnu američku ekonomiju.

Prema jednom ovonedeljnom izveštaju, visoke cene energije su jedan od razloga zašto je ogromni sektor usluga imao sporiji ekonomski rast u septembru. Ekonomski rast i cenkanje oko strane razmene biće tema kada američki sekretar za finansije Džon Snou naredne nedelje poseti Japan i Kinu, pre sastanaka sa finansijskim ministrima i šefovima centralnih banaka u blizini Pekinga.

XS
SM
MD
LG