Linkovi

Nikolas Berns: Do hapšenja ratnih zločinaca - Amerika blokira pristup NATO-u Srbiji i Hrvatskoj


Američki podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns izjavio je danas na brifingu u Stejt dipartmnetu da će SAD blokirati članstvo i pridruženi status Srbije i Crne Gore i Hrvatske u NATO-u ukoliko ratni zločinci ne budu privedeni pravdi. Berns je razgovorao sa novinarima pred odlazak iduće nedelje na Balkan gde će u žiži pažnje biti pitanje Kosova.

Bušova adminsitracija i dalje zagovara čvrst stava prema pitanju ratnih zločina, uprkos odluci EU ove nedelje da počne razgovore o članstvu sa Hrvatskom i razgovore o pridruženju sa SCG.

Na današnjoj konferenciji za štampu, podsekretar Berns je izrazio neslaganje sa tvrdnjom glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte da Zagreb saradjuje u nastojanjima da se pred lice pravde izvede general Ante Gotovina, koji je optužen za etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj 1995., i za komandnu odgovornost u ubistvu 150 srpskih civila. Nikolas Berns je takodje rekao da će odnosi Vašingtona sa vladom u Beogradu i sa vladom u RS biti pod sličnim teretom ukoliko Radovan Karadžić i Ratko Mladić ostanu na slobodi. Prma Bernsovim rečima, tokom njegovog poslednjeg boravka u Beogradu u junu, tamošnji zvaničnici su mu rekli da će Ratko Mladić biti uhapšen pre 10. godišnjice srebreničkog masakra za koji je optužen. Nikolas Berns je naglasio da Beograd ne optužuje za laž ali da su SAD duboko razočarane i zapanjene što haški begunci nisu locirani.

”Ne kažem da su me lagali ali kažem da nam je jasno predočeno da predstoji neminovna akcija. Šta god da je razlog, te osobe nisu uhapšene. Jedan od razloga mog odlaska u Beograd jeste da sa tamošnjom vladom razgovoram i vidim zašto se to nije desilo. Ali i da im kažem da, ako žele pune odnose sa SAD i sa NATO-om, moraju da preduzmu akcije. Istu poruku nosim i hrvatskoj vladi.“

Nikolas Berns, treći po rangu zvaničnik u Stejt dipartmentu, najpre odlazi u Briselu, odakle će nastaviti za Sarajevo, Prištinu i Beograd. Prema Bernsovim rečima, to putovanje obeležava početak novih napora u okviru američke politike prema Balkanu, posebno u odnosu na budućnost Kosova pošto UN predlažu da razgovori o njegovom statusu treba da počnu. Nikolas Berns je danas rekao da je kontroverzno pitanje o statusu Kosova zamrznuto već 6 godina i da status kvo nije više održiv.

”Ljudi u tom regionu imaju pravo da znaju da je pred njima budućnost i da tu budućnost mogu da kontrolišu. Da li je ta budućnost i dalje vezana za Srbiju i Crnu Goru ili ona leži u nezavisnosti -- tu odluku ne treba da donesu UN ili SAD ili evropske zemlje. Ta odluka je na narodu. Ali, mora da postoje okviri za pregovore. Zato SAD u potpunosti podržavaju odluku generalnog sekretara UN da se sa tim pregovorma počne relativno skoro.“

Nikolas Berns je izrazio nadu da će se to desiti još ove godine i da će SAD imenovati specijalnog izaslanika koji će pomoći da se taj proces ubrza. Američki zvaničnik je takodje rekao da će Bušova aministracija biti domaćin balkanskim liderima idućeg meseca na obeležavanju 10. godišnjice Dejtonskog sporazuma i da će tom prilikom biti vodjeni razgovori o budućnosti tog regiona koji je, kako je rekao Nikolas Berns, od kritičnog značaja za američke interese.

XS
SM
MD
LG