Linkovi

Nobelovu nagradu za mir dele Medjunarodna agencija za atomsku energiju i njen predsednik Mohamed  El Baradei


Mohamed El Baradei saznao je da je dobitnik nagrade gledajući televizijske vesti.

“A onda sam na norveškom čuo ime naše agencije, a zatim i svoje ime - koje naravno isto zvuči i na norveškom. Supruga i ja smo skočili grleći se, radosni i vrlo ponosni!

Odbor za dodeljivanje Nobelovih nagrada odao je ovim činom priznanje El Baradeiju i agenciji na čjem je čelu za njihov doprinos u suzbijanju nuklearnog oružja. Za 63-godišnjeg Egipćanina -- bivšeg advokata i diplmatu koji se 8 godina nalazi na čelu agencije -- nagrada predstavlja veliko priznanje.

“Zahvalan sam i krajnje počastvovan priznanjem Agenciji za atomsku energiju. Nagradom se ukazuje na opasnost broj jedan sa kojom smo suočeni -- a to su širenje nuklearnog oružja, postojanje hiljada komada takvog oružja i mogućnost nuklearnog terorizma.”

Mohamed El Baradei kaže da nagrada odražava značaj multilateralnog pristupa njegove agencijeu rešavanju izazova današnjice, a i problema u budućnosti.

“Davanje nagrade nama ima snažnu poruku -- nastavite da radite kao i do sada, čuvajte svoj integritet i govorite istinu moćnima. Ja ću i dalje delovati u duhu te poruke. Ovo priznanje će ojačati moju rešenost. Ono će ojačati integritet agencije. Činjenica da postoji ogromna javna podrška za naše rad pomoćiće, nadam se, da rešimo neka važna otvorena pitanja koja se odnose na Severnu Koreju, Iran, širenje nuklearnog goriva, nuklearno razoružanje. Imamo veliku odgovornost ali i smo ovim priznanjem i osnaženi, kao što mi je to i rekao predsednik odbora za dodeljivanje Nobelovih nagrada. Želeli su da agenciji i meni daju podsticaj da nastavimo napred, i to ćemo i učiniti.”

Mohamedu El Baradeiju će Nobelova nagrada za mir biti uručena u decembru, na svečanosti u Oslu.

XS
SM
MD
LG