Linkovi

Buš: SAD i njihove saveznice blokirale najmanje deset pokušaja Al kaide da izvrši terorističke napade


(file photo)" hspace=2 src="/serbian/images/ap_Porter_Goss_file_210.jpg" width=149 align=left vspace=2 border=0>Direktor Centralne obaveštajne agencije je rekao da neće preduzeti akciju protiv pojedinih funkcionera zbog navodnih propusta zbog kojih je zemlja bila izložena iznenadnim napadima. U važnom odgovoru koji je poveća domaću podršku za globalni rat protiv terorizma i rat u Iraku, predsednik Buš je rekao da je većina terorističkih vođa odgovornih za napade 11. septembra ili uhapšena ili ubijena. Predsednik je dodao da su, iako su napadi nastavljeni u mnogim delovima sveta, neki planovi terorista osujećeni.

“Sve u svemu, Sjedinjene Države i naši partneri su poremetili najmanje 10 ozbiljnih terorističkih zavera Al Kiade od 11. septembra, 2001, uključujući tri zavere Al Kaide da izvrši napade unutar Sjedinjenih Država. Zaustavili smo najmanje još pet pokušaja Al Kiade da izvrši napade na ciljeve u Sjedinjenim Državama ili infiltrira svoje operativce u našu zemlju.“

U obimnom govoru, predsednik Buš je naveo i reforme obaveštajnih službi kao ključnu komponentu plana za sprečavanje budućih terorističkih napada. On je rekao da je prikupljanje informacija o terorističkim planovima ”neverovatno teško“ i da obuhvata informacije koje dolaze u malim fragmentima iz široko rasprostranjenih izvora širom sveta. Predsednik je to izjavio dan pošto je direktor Centralne obaveštajne agencije najavio da neće održati disciplinske pretrese da bi se utvrdilo ko je odgovoran za navodne propuste koji su omogućili teroristima da izvedu napade 2001. godine.

U pisanom saopštenju, direktor Centralne obaveštajne agencije Porter Gos je rekao da bi izdvajanje pojedinaca da bi se na njih bacila krivica i izrekla kazna, zastrašilo mlađe obaveštajne funkcionere i sprečilo ih da preduzmu rizik što je - kako je rekao - glavni deo njihovog rada. Gos je takodje rekao da se otprilike polovina funkcionera čiji je rad pomenut u tajnom izveštaju o napadima 11. septembra penzionisala, dodavši da su među onima koji su ostali ”neki od najboljih koje imamo“.

Porter Gos je rekao da je razgovarao sa svima njima, objasnivši da su neki od najboljih funkcionera te agencije dobili teške zadatke pre napada 11. septembra, bez adekvatnih resursa za uspeh. Neki članovi Kongresa i porodice žrtava terorističkih napada su kritikovali odluku da se obaveštajni funkcioneri ne pozovu na odgovornost za navodne propuste. U novinskim izveštajima se navodi da je u tom tajnom izveštaju kritikovan i rad nekoliko visokih funkcionera CIE, uključujući bivšeg direktora Džordža Teneta, koji je bio na čelu te agencije od 1997. do prošle godine. Tenet i drugi funkcioneri su branili svoj rad, tvrdnjom da su izdali teroristička upozorenja pre 11. septembra, ali da ona nisu uzeta u obzir.

XS
SM
MD
LG