Linkovi

FBI istražuje da li je Leandro Aragonsiljo uzimao tajne informacije iz Bele kuće


Filipinski sekretar za pravosudje Raul Gonzales izjavio je da bi njegova zemlja želela da saradjuje u istrazi bivšeg američkog marinca koji je optužen da je prenosio tajne informacije o filipinskim liderima sadašnjim i bivšim funkcionerima te zemlje.

Američki funkcioneri navode da Federalni istražni biro istražuje da li je bivši američki marinac Leandro Aragonsiljo uzimao tajne informacije iz Bele kuće kad je radio u kancelariji potpredsednika od 1999. do 2001. godine. Aragonsiljo je bio marinac 21godinu, a prošle godine je postao obaveštajni analitičar Federalnog istražnog biroa. On je optužen u državi Nju Džerzi da je krao tajne informacije o filipinskim liderima iz kompjutera Federalnog istražnog biroa i slao ih sadašnjim i bivšim filipinskim funkcionerima. Arangonsiljo je rodjen na Filipinima, ali je sada američki državljanin. U prošlomesečnoj krivičnoj tužbi FBI-a se navodi da je jedan deo tog materijala predat Majklu Reju Akinu, bivšem filipinskom policijskom funkcioneru koji živi u Njujorku. Pored toga, senator iz redova filipinske opozicije, Panfilo Lakson priznao je da je primao neke informacije od Akina. Medjutim, on je umanjio važnost tih materijala. Filipinski sekretar za pravosudje Raul Gonzales je izjavio za Glas Amerike da bi voleo da pomogne američkim vlastima, ali Federalni istražni biro nije odgovorio na pismo koje je on poslao pošto je taj slučaj prošlog meseca obelodanjen u javnosti.

”Mi bismo voleli da saradjujemo sa njima, ukoliko im je bilo šta potrebno od nas. Medjutim, sada mislimo da je ovo čisto američki krivični slučaj. Možemo jedino da čekamo dok ne dodje trenutak da mi pružimo neke informacije.“

Sekretar Gonzales je rekao da su odnosi Vašingtona i Manile i dalje dobri, ali je dodao da bi ova istraga mogla da ima i implikacije za Filipine.

”Sjedinjene Države su za nas prijateljska država. Stoga ne mislim da je naneta neka ozbiljna šteta našim odnosima. Medjutim, mogle bi da se pojave izvesne činjenice koje bi mogle da nanesu štetu nekim ljudima ovde.“

Federalni istražitelj u Nju Džerziju je prošlog meseca rekao da nema dokaza da je administracija filipinske predsednice Glorije Arojo umešana u ovaj slučaj.


XS
SM
MD
LG