Linkovi

Bosna i Hercegovina izbegla sudbinu "crne rupe Evrope"


Bosna i Hercegovina je napravila veliki korak prema evropskoj integraciji, opšta je briselska ocena pristajanja Narodne skupštine RS na evropske principe policijskih reformi. U tom svetlu i Evropska komisija pozdravlja korak koji znači otvaranje mogućnosti da zemlja započne sa dugo očekivanim pregovorima sa Briselom, a iz Pakta stabilnosti sa olakšanjem konstatuju da je zemlja izbegla sudbinu "crne rupe Evrope".

U kancelariji komesara za proširenje, Oli Rena, naglašavaju da je odluka parlamenta RS u potpunosti usaglašena sa tri ključna principa na kojima insistira Evropska komisija i koji garantuju uspešnost reforme policijskih snaga u zemlji.

Predstavnik za štampu komesara Rena, Amadeo Tardio:

"Ova odluka je važan korak napred- očekujemo da se ovaj sporazum sada usvoji na federalnom i državnom parlamentu, što je uslov početka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju".

Prenosi se i poruka komesara Rena da je zemlji potrebna efikasna policija, koja će služiti svojim gradjanima, te de će se njena reforma sa evropske strane pažljivo i bez prekida posmatrati.

Na odluku Narodne skupštine RS reagovali su i u Paktu stabilnosti za Jugoistočnu Evropu- Dragan Barbutovski, predstavnik za štampu koordinatora Pakta, Erharda Buseka:

"Bosna je juče napravila veliki korak. Odluka Narodne skupštine RS je dobra vest jer je odlučni korak do pozitivne ocene Evropske komisije o otvaranju pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Nadamo se da će se to dogoditi do kraja ove godine, do godišnjice Dejtona. Mislim da bi to bila najbolja poruka za sve koji žive u BiH da njihova zemlja neće biti crna rupa na karti Evrope".

Barbutovski naglašava da nedavne odluke iz Luksemburga znače dobru vest za celi region:

"Odluka o početku pregovora o Sporazumu o stabilicaziji i pridruživanju sa SCG i o pregovorima o članstvu Hrvatske u Evropskoj uniji, nije dobra vest samo za te države, nego i za celi Zapadni Balkan. To je jasan signal da sve države koje su se odlučile za jasnu evropsku perspektivu i teške reforme, koje su sa tim povezane, i imaju takvu, evropsku perspektivu".


XS
SM
MD
LG