Linkovi

Podgorica usvojila Osnove pregovaračkih pozicija o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU


Evropska komisija će voditi pregovore u konsultaciji sa posebnim odborom koji formira Savjet ministara EU, što znači da će i države članice Unije imati značajan uticaj na pregovore.

Potpredsjednik Vlade Branimir Gvozdenović rekao je da platforma potvrđuje opredjeljenje Crne Gore da je ozbiljno posvećena evropskim integracijama i da se za buduće pregovore priprema angažujući sve institucionalne i kadrovske resurse.

»Crna Gora će, kroz implementaciju budućeg sporazuma, koristeći ga kao mehanizam za uspostavljanje još tješnje saradnje sa institucijama i državama EU, dati puni doprinos jačanju regionalne stabilnosti, procesu demokratizacije i ekonomskog razvoja«, kazao je Gvozdenović.

Pregovarački tim Vlade čine ministri za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije Gordana Đurović, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milutin Simović, finansija Igor Lukšić, inostranih poslova Miodrag Vlahović i sekretar Ministarstva ekonomije Zoran Tomić.

Gvozdenović je napomenuo da je u platformi za pregovore jasno definisano da će se Crna Gora zalagati za poštovanje Ustavne povelje i Beogradskog sporazuma koji predviđaju raspisivanje referenduma naredne godine.

Socijalistička narodna partija razmatra mogućnosti pomoću kojih crnogorsku vlast može spriječiti da ne krene, kako navode, ‘’ jednostranim putem u organizovanje crnogorskog referenduma’’.

To je danas saopštio potpredsjednik SNP-a Božidar Milović, koji je radi toga najavio hitnu sjednicu Izvršnog odbora svoje partije.

Odlaganje referenduma od strane Evropske unije bio bi poklon crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću, jer bi on nastavio da manipuliše državnim pitanjem, ocijenio je izvršni direktor Grupe za promjene Nebojša Medojević.

XS
SM
MD
LG