Linkovi

Buš: Teroristi su načinili Irak svojim centralnim frontom i Sjedinjene Države to ne mogu da dozvole


Predsednik Buš je rekao da su teroristi načinili Irak svojim centralnim frontom i da Sjedinjene Države to ne mogu da dozvole. Američki predsednik je rekao da rat protiv terorizma neće biti lak i da će u njemu biti žrtava, ali je naglasio da je u tom ratu bitna pobeda.

«Cilj nam je da pobedimo teroriste i njihove saveznike u centru njihove moći, tako da ćemo pobediti neprijatelja u Iraku.»

Obraćajući se grupi pobornika demokratskih ideala u svetu – iz Nacionalne zadužbine za demokratiju – predsednik je danas u Beloj kući govorio i o kritičarima svoje iračke politike. Svima koji kažu da prisustvo Sjedinjenih Država u Iraku samo izaziva veće nasilje i nepotrebnu smrt brojnih iračkih civila, predsednik Buš je odgovorio.

«Pojedini posmatrači gledaju na posao koji je pred nama i zauzimaju stav samoporažavajućeg pesimizma. To nije opravdano. Svakim nasumičnim bombaškim napadom i sahranom svakog deteta, sve je jasnije da ekstremisti nisu rodoljubi ili nekakvi borci otpora, nego ubice u ratu sa samim iračkim narodom.»

Predsednik Buš je povezao teroriste koji su izvršili napade u gradovima širom sveta – od Njujorka do Balija, Londona do Šarm el Šeika – sa tiranima iz prošlosti. Podsetio je na one koji su odgovorni za nacistička zverstva, gulage u bivšem Sovjetskom Savezu, «polja smrti» u Kambodži i kinesku Kulturnu revoluciju. Predsednik je rekao da su ekstremisti koji vrše današnje terorističke napade kukavice, koje ubijaju nedužne pripremajući buduće ugnjetavanje. Istakao je da im je namera da porobe cele narode i zaplaše svet.

«Zlikovci opčinjeni ambicijom i neopterećeni savešću, moraju da se shvate veoma ozbiljno i moramo da ih zaustavimo pre nego što njihovi zločini budu mogli da se umnože.»

Sve je to rečeno u periodu smanjivanja podrške za predsednikovu iračku politiku u ispitivanjima javnog mnjenja i pojačanih kritika na Kapitol Hilu. Budući da referendum o novom iračkom Ustavu treba da se održi za manje od dve nedelje, predsednik Buš udvostručuje napore da razjasni svoje zalaganje za dalje angažovanje u Iraku. Njegovi pomoćnici kažu da je ovim govorom trebalo da se objasni važnost angažmana za američki narod i da se taj narod upozori na moguće žrtve u predstojećoj borbi za slobodu. Predsednik je ukazao i na neke znake napretka, pre svega na sadašnji politički proces u Iraku i obučavanje iračke vojske. Takođe je govorio o nastojanjima da se napadi terorista preduprede, ističući da je deset terorističkih zavera Al kaide otkriveno posle 11. septembra, 2001, od kojih tri u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG