Linkovi

Pregled pisanje američke štampe


Nominacija pravnog savetnika Bele kuće Harijet Majers na upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu i dalje zauzima centralno mesto na prvim stranicama današnjih izdanja. Medju drugim nacionalnim vestima ističu se one koje se odnose na posledice katastrofalnih uragana, uključujući povećanje cena fosilnih goriva. Osim ovoga, Njujork tajms donosi izveštaj iz Moskve o dilemi tamošnjih vlasti šta učiniti sa balsamovanim telom Vladimira Iljiča Lenjina.

Mnogi listovi ističu značaj religije za kandidatkinju Harijet Majers. Vera se smatra za vodeću silu u njenom životu, piše Baltimor san. Vašington tajms kaže da je Majers u 33. godini dozivela dubok verski preobražaj i da je usvojila konzervativnija gledišta, dok Kriščen sajens monitor piše da je kolege smatraju za povučenu osobu, ali temeljitu i veoma posvećenu svom poslu.

U drugom naslovu isti list ističe da američki vozači pokušavaju da kako znaju i umeju zaobidju visoke cene benzina. Interesovanje kupaca za luksuzna terenska vozila je u naglom padu, dok je prodaja hibridnih - benzinsko-električnih automobila - porasla za 90 odsto u odnosu na prošlu godinu. Vašington tajms dodaje da je čak 70 odsto vozača izjavilo da su promenili vozačke navike pokušavajući da smanje troškove vožnje.

Uragani Katrina i Rita obelodanili su toliko velike propuste u nacionalnom sistemu osiguranja - piše Los Andjeles tajms - da nekoliko država priprema planove za osnivanje nacionalnog programa za osiguranje u slučajevima prirodnih katastrofa. Pristalice te ideje ističu da će sadašnji sistem ponovo podbaciti u slučaju većeg zemljotresa, terorističkog napada ili neke nove oluje.

Na kraju, Njujork tajms donosi reportažu o dilemi moskovskih vlasti šta uraditi sa balsamovanim telom vodje Oktobarske revolucije u Rusiji, Vladimira Iljiča Lenjina. Ne samo da njegova ideologija leži u ruševinama, kaže list, već se i na njegovom telu povremeno pojavljuje plesan. Stoga mnogi u Rusiji misle da je vreme da se Lenjin najzad sahrani i preda zaboravu.

XS
SM
MD
LG