Linkovi

Buš : Broj iračkih vojnika sposobnih da štite sopstvenu zemlju neprestano se povećava


Bela kuća je saopštila da odluka iračkog parlamenta o promeni novih izbornih pravila predstavlja pozitivan korak uoči ovomesečnog referenduma o ustavu. Predstavnik Bele kuće Skot MekLelan rekao je da odluka iračkog parlamenta o obnavljanju prvobitnih pravila za održavanje referenduma, 15. oktobra, predstavlja pozitivan korak koji bi trebalo da ohrabri veći broj ljudi da izadju na glasanje. Sunitski političari zapretili su bojkotom kada su ranije ove nedelje uvedena pravila čiji cilj je bilo osiguravanje usvajanja ustava. Prema tim pravilima, sada stavljenim van snage, ustav bi bio odbačen ako protiv njega glasa dve trećine registrovanih glasača, umesto dve trećine ukupnog broja glasača. Ujedinjene nacije i američki funkcioneri izrazili su zabrinutost zbog toga pa je irački parlament ukinuo svoju raniju odluku.

Govoreći novinarima u ružičnjaku Bele kuće, predsednik Buš je rekao da Irak postiže uspehe i na političkom i na vojnom frontu. Ne pominjući promenu pravila Buš je ukazao na ovomesečni referendum i na nacionalne izbore koji će biti održani ako ustav bude usvojen. Predsednik je rekao da je potpuno svestan činjenice da će teroristi pokušati da potkopaju ustavni proces i zaustave širenje demokratije u Iraku, ali da će američki vojnici nastaviti sa ofanzivom. On je izrazio zadovoljstvo podatkom da tri hiljade iračkih vojnika učestvuje u borbama protiv pobunjenika i saopštenjem američkih vojnih komandanata da ti vojnici dobro rade svoj posao i da stvarno doprinose na bojnom polju.

”Više od 30 odsto iračkih vojnika je u prvim redovima ovih ofanzivnih operacija. Oni su pomešani sa američkim vojnicima, što je važan deo njihove obuke. Iračani pokazuju sve veće sposobnosti u borbama sa neprijateljem. To je način na koji ćemo postići uspeh u uspostavljanju demokratije u Iraku.“

Američki predsednik je rekao da postoji program za kontrolu kvaliteta kojim se osigurava da su irački vojnici, obučeni od strane američkih snaga, sposobni da se uključe u borbe. Funkcioneri Pentagona izjavili su prošle nedelje u Kongresu da je samo jedan od stotinu iračkih bataljona sposoban da se bori bez podrške američkih snaga. Najviši američki komandant u Iraku, general Džordž Kejsi, rekao je da je broj borbeno sposobnih bataljona smanjen sa tri na jedan, jer su tokom proteklih meseci pooštreni kriterijumi sposobnosti vojnika za borbu.

XS
SM
MD
LG