Linkovi

Endi Verić: Kongres srpskog jedinstva ne prihvata ideju nezavisnog Kosova


O stavu Kongresa srpskog jedinstva, jedne od najuticajnijih srpskih organizacija u SAD i o kosovskom pitanju uoči najavljenih pregovora o budućem statusu te pokrajine razgovarali smo sa direktorom vašingtonske kancelarije te organizacije, Endijem Verićem. Razgovor je vodio naš kolega Branko Mikašinović

Verić: Kongres srpskog jedinstva ne prihvata ideju nezavisnog Kosova. Pre bilo kakvih razgovora o konačnom statusu, trebalo bi obezbediti povratak srpskih i nealbanskih izbeglica. Pored toga, treba osigurati i njihovu materijalnu egzistenciju, uključujući fizičku bezbednost i slobodu kretanja. Dakle, mi smo protiv nezavisnosti, a za povratak izbeglica.

Glas Amerike: Kakvi izazovi postoje u ovdašnjem radu Kongresa srpskog jedinstva o pitanju Kosova?

Verić: Mi smo došli do zaključka da se o Kosovu nije dovoljno čulo u Vašingtonu, posebno u pogledu tretmana manjina i potpunog nedostatka bezbednosti. Mi nastojimo da promenimo takvu situaciju postojanim ukazivanjem na bezbednosne probleme i na ugroženost srpskog naroda, srpskih crkava i manastira. Ukazujući na problematičnu situaciju na Kosovu nadamo se da će gledišta srpske strane biti uočljivija u Vašingtonu i da će biti sagledana stvarna situacija na terenu u toj pokrajini.


Glas Amerike: Šta Kongres srpskog jedinstva čini sada u Vašingtonu i kakva je saradnja te organizacije sa Srbijom i srpskim političarima, posebno Srpskom pravoslavnom crkvom?

Verić: U aprilu ove godine jedna delagacija Srpske pravoslavne crkve bila je u poseti Vašingtonu. U organizovanju te posete učestvovao je Kongres srpskog jedinstva. Pored toga, mi smo u čestom kontaktu sa srpskim kokusom ovde u Vašingotnu, kome pružamo potrebne informacije i nastojimo da preko tog tela ostvarimo izvestan uticaj u Kongresu. Od aprilske posete delegacije Srpske pravoslavne crkve ovde je već došlo do nekih promena. Na primer, Stejt department je angažovan na otvaranju komunikacija sa srpskom manjinom na Kosovu, kao i sa predstavnicima crkve. Nedavno je republikanski senator Džordž Vojnovič, koji je član srpskog kokusa, zajedno sa senatorima Bajdenom i Lugarom, podneo senatskom spoljnopolitičkom odboru rezoluciju o Kosovu. Jezik te rezolucije slikovito ukazuje na niz problema sa kojima su Srbi u toj pokrajini suočeni, posebno u vezi sa bezbednošću srpske i drugih manjina. Inače, mi do kraja ove godine planiramo novu poseti delgacije Srpske pravoslavne crkve i nastojimo da obaveštavamo Kongres o izazovima i problemina na Kosovu.

XS
SM
MD
LG