Linkovi

Svake godine oko 500 Amerikanaca umre čekajući na transplantaciju srca


Još veći broj umire zbog toga što su previše bolesni ili prestari da se uopšte kvalifikuju za listu čekanja na transplantaciju. Međutim, sada se javlja izvesna nada za pacijente čiji su lekari voljni da presade manje kvalitetno srce. Reč je o takozvanom alternativnom srčanom programu.

73-ogodišnji Moris Šulman ima drugu šansu za život. Pre tri godine mu je presađeno srce. Iako je prestar da bi se kvalifikovao za srce najboljeg kvaliteta, lekarka Dona Mansini, iz Prezviterijanske bolnice u Njujorku, kaže da je Šulman bio dobar kandidat za srce nekog bolesnika ili nekog starijeg davaoca.

«Navikavamo se na to da nam se takva srca vraćaju i da su to dobri organi», kaže ova lekarka.

Moris Šulman i dalje radi u ovoj samoposluzi u Njujorku i zahvalan je što može da provede više vremena sa porodicom.

«Gledao sma unučad kako je rasla ili kako raste i rekao bih da je to najbolji deo cele priče», kaže Šulman.

Postoje i određeni rizici povezani sa alternativnim srcem: veća šansa za infekciju i niža stopa preživljavanja. Ipak, i lekar Hilel Laks, sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu, kaže da se rizik isplati.

«Većina pacijenata na alternativnoj listi dobije srce otprilike dvostruko brže od pacijenata na regularnoj listi», kaže doktor Laks.

Čekanje na drugi transplant je mučno i za Dana Ramireza i njegovu suprugu Barbaru. On je dobio prvi transplant pre 16 godina. To srce sada popušta i on je na «alternativnoj» listi.

«Najpre mi se to nije dopalo. Želeo sam novo srce, želeo sam najveće i najbolje srce koje postoji», kaže Ramirez.

Alternativni srčani program znači da je više organa dostupno većem broju pacijenata, a za Morisa Šulmana to znači i više vremena sa suprugom Stelom.

«Nikada je nisam ostavio samu. Mislim da sam se oženio najlepšom ženom na svetu… Tu sam zbog nje, isto kao što je ona tu zbog mene.»

Šulmanovi idućeg meseca treba da proslave 53. godišnjicu venčanja.

XS
SM
MD
LG