Linkovi

Oli Ren poručuje da svi činioci u SCG moraju fokusirati na evropske perspektive


Nakon što su ministri spoljnih poslova EU u Luksemburgu donijeli odluku o davanju mandata Evropskoj komiksiji za pregovore sa državnom zajednicom, naredni korak je da se pregovori i počnu. S tim ciljem 10. ovog mjeseca u Beograd putuje komesar za proširenje, Oli Ren, zadovoljan, kako kaže, činjenicom da su Beograd i Podgorica došli do nove faze odnosa sa Briselom.

Pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom ne bi bilo da državna zajednica nije zabilježila značajan napredak u reformama, objašnjenje je koje je pratilo odluku evropskih ministara, a i uvjerenje je evropskog komesara za prošrenje, Olija Rena, koji će narednog ponedjeljka u Beogradu učestvovati u svečanom početku procesa. Proces bi trebalo da bude završen za oko devet mjeseci, sveobuhvatnim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju:

" Odlazim sa zadovoljstvom i budućim očekivanjima. Veoma je važno da je Srbija i Crna Gora bila u mogućnosti da postigne napredak u ekonomskim i političkim reformama, kao i u saradnji sa Hagom. Naša odluka od ponedjelka je dokaz da smo recipročno dokazali da će progres pratiti brži pristup evropskim integracijama zemlje”, kaže Ren.

Pitanje crnogorskog referenduma i njegov potencijalni uticaj na pregovore, pitanje je na koje komesar Ren gleda iz ugla pošovanja Ustavne povelje.

"Važno je da se poštuje Ustavna povelja. Već prije nekog vremena snmo usvojili pristup "dvostrukog kolosjeka", tako da pregovaramo sa državnom zajednicom o onim stvarima koje su u njenoj nadležnosti, a sa republikama o onome što je njihova nadležnost. To je zato što želimo da otvorimo put za brže napredovanje kroz pregovore. U svakom slučaju, nadam se da će Ustavna povelja biti poštovana i da će svi u SCG shvatti da zemlja mora da fokusira svoju energiju na evropske perspektive".

U Crnoj Gori je u centru pažnje Odluka Savjeta ministara Evropske unije da odobri mandat za početak pregovora za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore EU. Ta odluka je potvrdila progres u reformama, što je kompliment vladama država članica, ocijenio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

»Radi se o izuzetno važnoj i vrijednoj odluci koja je dvostruko značajna. Ona je s jedne strane potrvrdila progres u reformama, a s druge dala mogućnost državnim organima da sve ono što su obaveze prema stabilizaciji i pridruživanju izvrši na ažuran i kvalitetan način«, kazao je Vujanović.

On smatra da početak pregovora o Sporazumu obavezuje sve državne organe da maksimalno ažurno izvršavaju obaveze u procesu pridruživanja.

Vujanović je rekao da prema posljednjoj odluci ministara Unije ostaje dvostruki kolosjek za ekonomska pitanja, koji je veoma važan i afirmiše različitiosti i specifičnosti i strateške perspektive u ekonomsko-socijalnoj strukturi obje države članice.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić ocijenio je da neće biti nikakvih problema ako Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom bude potpisan prije referenduma. On je negirao da bi potpisivanje Sporazuma moglo uticati i na referendum.

Izvršni direktor Grupe za promjene Nebojša Medojević smatra da su veza vlasti i organizovanog kriminala, pranje novca, netransparentna privatizacija, nedovoljan kapacitet državne administracije i državni status najveći problemi koji očekuju Crnu Goru u procesu pregovaranja s Evropskom unijom.

A u Misiji državne zajednice pri EU tvrde da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore Evropskoj Uniji bio transformisan u odvojene za članice zajednice ako bi u toku pregovora bila izglasana crnogorska nezavisnost i ugašena SCG.

Zamjenik šefa Misije Srbije i Crne Gore pri Evropskoj uniji Bojan Šarkić kazao je da bi transformacija trajala od nekoliko sedmica do par mjeseci.

XS
SM
MD
LG