Linkovi

Počeli pregovori EU sa Turskom i Hrvatskom


Turska traži članstvo u Evropskoj uniji duže od 40 godina i konačno, prošlog decembra, 25-očlana organizacija je pristala da počne sa Ankarom razgovore o pridruživanju. Međutim, ministrima inostranih poslova država Evropske unije okupljenim u Luksemburgu, bilo je potrebno 30 sati da prevaziđu zahtev Austrije da se Turskoj ponudi opcija pridruženog člana, koju Ankara nije htela da prihvati. Pošto je prihvatio konačnu ponudu Evropske unije, turski ministar inostranih poslova Abdulah Gul je otputovao u Luksemburg na kratku, sinoćnju (Monday) svečanost kojom je obeležen prvi zvanični pregovarački sastanak. Gul je rekao da je to istorijski trenutak i da Turska stupa u novu eru.

«Turskoj su otvoreni izgledi na puno članstvo i to nema alternativu. Kada dođe vreme, postaćemo punopravna članica i prevazićićemo prepreke. To će biti vredno truda.»

Više od polovine stanovnika Evropske unije se protivi ulasku Turske u evropski klub, jer je prevelika, previše siromašna i previše islamska. Premda nisu direktno umešane u pregovore Evropske unije i Turske, Sjedinjene Države su uputile Ankari uveravanja u vezi sa jednom usputnom temom razgovora. Turska, članica NATO-a, odbija zahtev da se Kipru dozvoli da uđe u Zapadnu vojnu alijansu. Državni sekretar Kondoliza Rajs je proteklih dana zvala turske lidere preko telefona da bi razmotrila pitanje Kipra i potvrdila dugogodišnju podršku Vašingtona ulasku Turske u Evropsku uniju. Austrija je prihvatila dogovor da se Turskoj dozvoli da počne razgovore o članstvu pošto je glavna tužiteljka Haškog tribunala, Karla del Ponte, saopštila ministrima inostranih poslova država Unije da Hrvatska, za čiji se prijem Austrija odavno zalaže, sarađuje sa Tribunalom. Razgovori o učlanjenju Hrvatske u Evropsku uniju trebalo je da počnu prošlog marta, ali su zamrznuti zbog toga što je Del Ponteova optužila Hrvate da nisu pronašli i predali generala Anta Gotovinu, optuženog za ratne zločine tokom ofanzive protiv Srba 1995. Još prošlog petka, prilikom posete Zagrebu, Karla del Ponte je ponovila tu optužbu.

«Ne možete ni da zamislite koliko sam razočarana, jer otkako smo počeli da radimo na bližoj saradnji, imamo isti problem. Gotovina je i dalje na slobodi.»

Glavna tužiteljka je porekla da je na nju vršen pritisak da da povoljniju ocenu hrvatske saradnje, da bi se dobio blagoslov Austrije za početak pregovora sa Turskom. Međutim, ministar inostranih poslova Britanije, Džek Stro i drugi ministri, odmah su dali pristanak za početak pregovora o članstvu sa Hrvatskom, što je hrvatski premijer Ivo Sanader primio s oduševljenjem.

«Ovo je veliki dan za Hrvatsku i veoma se ponosim što sam ovde kao premijer zemlje koja je upravo počela pregovore o pridruživanju sa Evropskom unijom.»

Diplomate država Evropske unije kažu da bi pregovori sa Hrvatskom mogli da se uspore ili prekinu ukoliko se proceni da ona odstupa od svoje obaveze da izruči generala Gotovinu. Ipak, nasuprot Turskoj, put Hrvatske ka članstvu u Evropskoj uniji će biti relativno kratak. Hrvatska se nada da će postati članica do 2009.

XS
SM
MD
LG