Linkovi

Nova Nikonova vaj-faj digitalna kamera


Predvidjanja stručnjaka da će žičane veze medju elektronskim uredjajima postepeno biti zamenjene bežičnim obistinjuju se.

Jedan od najpoznatijih u svetu proizvodjača fotoaparata i drugih foto uredjaja, japanski Nikon, upravo je objavio proizvodnju dva nova digitalna modela sa bežičnom, takozvanom vaj-faj vezom.

Kulpiks P1 i P2 prve su kamere kojima nije potreban kabl za povezivanje sa kompjuterom ili sa štampačem radi obrade i štampanja fotografija. Vaj-faj je standardni protokol za bežično sporazumevanje i prenošenje podataka na maloj razdaljini. Na primer, većina savremenih kompjutera, posebno prenosnih, ima mogućnost da se poveže sa internetom na nekom mestu gde postoji bežična veza. Mnogi veliki aerodromi, univerziteti, biblioteke, popularni kafići, pa i neki gradovi, omogućavaju takve veze.

Naravno, obe kamere imaju mogućnost priključivanja i preko univerzalnog USB kabla. Ali bežična veza omogućava veću udaljenost i momentalni transfer snimaka u kompjuter. Uz pomoć dodatnog adaptera moguće je prenositi fotografije i direktno u štampač.

Kolpiks P1 i P2, osetljivosti 8 odnosno 5 megapiksela, biće u prodavnicama već ovog meseca, a projektovana cena će biti 550, odnosno 400 dolara. Očekuje se da će uskoro i drugi proizvodjači digitalnih fotoaparata početi da ugradjuju vaj-faj sistem u svoje modele.

XS
SM
MD
LG