Linkovi

Netolerancija i strah od terorizma prete zaštiti izbeglica i azilanata


Visoki komesar Ujedinjenih Nacija za izbeglice Antonio Gutiereš upozorio je da se zaštiti izbeglica i azilanata preti rastuća netolerancija i straha od terorizma. Obraćajući se predstavnicima okupljenima na otvaranju godišnje konferencije Visokog komesarijata UN za izbeglice, Gutiereš je rekao da izbeglice nisu teroristi, već žrtve.

Visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutiereš izjavio je da je poznato da je on protivnik rastućeg javnog uverenja da izbeglice i azilanti predstavljaju pretnju , a ne žrtve. On je rekao da je zaprepašten zbog sve veće netolerancije prema ljudima koji su izbegli progon, a posmatraju se kao sumnjivi. On je osudio, kako je to nazvao, političku demagogiju i populističke kampanje u medijima čiji cilj je cinična manipulacija javnim mnjenjem.

«Narastanje populizma dovelo je do sistematske, namerno izazvane konfuzije u javnom mnjenju i do mešanja problema bezbednosti, terorizma, migracionih tokova i izbeglica i azilanata što je stvorilo predstavu da su izbeglice i azilanti agenti nesigurnosti ili čak teroristi, umesto da su žrtve».

Nažalost, rekao je Gutiereš, bilo je dosta situacija u kojima se koncept azila pogrešno tumači, i u kojima se izjednačava sa terorizmom. Gutereš je pozvao predstavnike 68 zemalja koji prisustvuju sastanku da se usprotive takvom populističkom pristupu, istakavši da se izbeglice i azilanti moraju zaštiti jer su medju najbespomoćnijima na svetu.

On je primetio da je u porastu broj zemalja koje su zaoštrile stav prema azilantima i izbeglicama i zatvorile svoja vrata za njih, u vreme kada broj izbeglica na najnižem nivou u skoro četvrt veka. Procenjeno je da širom sveta ima oko 9 miliona izbeglica. Medjutim, visoki predstavnik je istakao da postoji oko 25 miliona interno raseljenih ljudi širom sveta. Oni su žrtve sukoba koji su ih isterali iz njihovih domova, ali su oni ipak ostali u svojoj zemlji.

Pošto nisu prešli medjunarodnu granicu, oni se ne smatraju izbeglicama i ne potpadaju pod zaštitu medjunarodnog prava. Gutereš je naglasio da je to pre svega odgovornost država da vode brigu o interno raseljenim ljudima. On je dodao da je nemogućnost medjunarodne zajednice da reši ovaj problem, njen najveći humanitarni neuspeh.

«Širenje slučajeva interne raseljenosti, svima veoma jasno govori da su rasizam, ksenofobija, etnički sukobi, nasilni nacionalizam i religijski fundamentalizam još uvek živi i veoma snažni danas u svetu. Mi ih možemo poraziti samo u ime tolerancije , ne vrednošću neke posebne civilizacije , već vrednostima civilizacije kao takve».

UNHCR je odgovoran za zaštitu interno raseljenih lica , za upravljanje kampovima i prihvatilištima. Trenutno nekoliko najvećih operacija sprovodi se u sudanskom konfliktu u Darfuru, u Demokratskoj republici Kongo i u Kolumbiji.

XS
SM
MD
LG