Linkovi

Beograd: Traženje rešenja za Kosovo


Ministar za ljudska i manjinska prava državne zajednice Rasim Ljajić izjavio je da u međunarodnoj zajednici niko neće da kaže, ali se već pravi rešenje uslovne nezavisnosti za Kosovo kojem bi trebalo da se Beogradu da neka vrsta koncesije da to nije potpuna nezavisnost, a da će ustupak prema Albancima biti taj što će to biti prva faza ka potpunoj nezavisnosti.

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić izjavila je da se kao neslužbeni početak pregovora spominje decembar ove ili januar iduće godine. Što se tiče statusa postoje dve teme o kojima nećemo razgovarati i koje ne prihvatamo, a to su podela Kosova i nezavisnost Kosova u ma kom obliku, rekla je Sanda Rašković Ivić.

U proglasu koji je grupa intelektualaca uputila građanima Srbije za novu političku akciju i stvaranje nove energije za demokratsku i modernu državu kaže se, između ostalog, da srpska vlast insistira samo na svojim pravima a da izbegava svoje obaveze. U proglasu koji je pročitao dramaturg Nenad Prokić kaže se da je Vlada ispraćala ratne zločince porukom da se zločin isplati, da je Crkva preuzela ulogu države i da želi da zaustavi modernizaciju Srbije i zato proizvodi sukobe u Crnoj Gori, u Makedoniji i na Kosovu.

A američki ambasador u Beogradu Majkl Polt smatra da je Srbija u proteklih pet godina ostvarila značajan napredak, ali da preostale prepreke koje opterećuju budućnost treba prevazići suočavanjem sa prošlošću bez straha ili odstupanja. Moja zemlja će vas i dalje pratiti na vašem demokratskom putu da snove od 5. oktobra 2000. pretvorite u stvarnost, poručio je građanima Srbije ambasador Polt.

XS
SM
MD
LG