Linkovi

Demokrate žele da saznaju više o Herijet Majers


Herijet Majers nije oklevala da zatraži podršku članova Senata na samom početku procesa za potvrdjivanje njene nominacije. Kratko vreme pošto je predsednik Buš objavio nominaciju, ona je došla na Kapitol hil da bi se sastala sa senatorima, kao što je lider senatske republikanske većine Bil Frist, iz Tenesija, koji je obećao da će Senat sprovesti pravedan proces potvrdjivanja:

”Biće to dostojanstven, civilizovan i disciplinovan proces, a siguran sam da neće biti lak.“

Senator Frist je jedan od mnogih koji veruju da bi potvrdjivanje Harijet Majers moglo da bude teže od onog za predsedavajućeg Vrhovnog suda, Džona Robertsa, koji je danas prvi put u tom svojstvu otvorio zasedanje suda. Dok je sudija Roberts na tom položaju zamenio isto tako konzervativnog pokojnog predsedavajućeg Vrhovnog suda Vilijama Renkvista, sudija Majers bi zamenila sudiju Sandru Dej O’Konor, koja je često davala odlučujući glas kada je sud bio podeljenih gledišta, što znači da bi ona mogla da utiče na ravnotežu snaga u devetočlanom Vrhovnom sudu. Iz tog razloga demokrate planiraju da detaljno ispitaju kandidatkinju o njenoj pravnoj filozofiji. Oni primećuju da gospodja Majers nikada nije radila kao sudija i da stoga ne postoje pisani tragovi o njenim pravnim gledištima. Senator Čarls Šumer je demokrata iz države Njujork:

”Postoji nada da je Harijet Majers kandidatkinja sa umerenim gledištima. U preliminarnim analizama njenih rezultata nema ničega što bi ukazivalo da nije. Ali takodje ima malo toga što ukazuje da jeste. Mi, jednostavno, ne znamo dovoljno o njoj.“

Senator Šumer je prošle nedelje obećao da će upotrebiti proceduralnu taktiku za sprečavanje potvrdjivanja svakog kandidata za koga veruje da je van uobičajenih političkih gledišta. Senator Patrik Lihi, iz Vermonta, i najuticajniji demokrata u senatskom Odboru za pravosudje, u kome će se održati pretres za nominaciju, pismeno je izrazio zabrinutost da je gospodja Majers možda previše blizak saradnik predsednika Buša da bi bila zaista nezavisni sudija. Ali lider demokrata u Senatu, Hari Rid iz Nevade, pozdravio je njenu nominaciju:

”Harijet Majers je imala blistave uspehe kao sudski advokat. I ja sam sudski dvokat pa sam raspoložen prema svakoj osobi sa sličnim radnim iskustvom.“

Lider većine Bil Frist izrazio je nadu da će Senat zakazati potvrdjivanje pre praznika Dana zahvalnosti, koji pada krajem novembra.

XS
SM
MD
LG