Linkovi

Predsednik Buš predložio svoju dugogodišnju saradnicu Herijet Majers za sudiju Vrhovnog suda


Predsednik Buš je u ponedeljak ujutro imenovao pravnu savetnicu Bele kuće i svoju dugogodišnju saradnicu Herijet Majers, za sudiju Vrhovnog suda.

Herijet Majers je služila kao predsednikova savetnica od prošlog februara, a mnogo godina je bila njegova odana saradnica. Ona je bila i lični advokat Džordža Buša u vreme kada je bio guverner Teksasa, a u Beloj kući je imala različite funkcije od 2001. Objavljujući njeno imenovanje, predsednik Buš je rekao da je Herijet Majers posvetila život pravosuđu i zakonu.

«Pet proteklih godina Herijet Majers je služila na izuzetno važnim položajima u vladi naše zemlje, među kojima je jedna od najvažnijih pravnih pozicija u zemlji - savetnik Bele kuće. Posvetila je život vladavini zakona i pravosuđu. Biće izuzetan dodatak Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država.»

Na svečanosti u Ovalnoj kancelariji uz Herijet Majers pored sebe, predsednik Buš joj je pripisao u zasluge rušenje prepreka za žene u pravničkoj profesiji u Teksasu, zatim to što je bila prva žena na čelu jedne advokatske firme u Dalasu i prva žena koja je bila predsednica advokatske komore u tom gradu. Ukoliko Senat potvrdi njeno imenovanje, ona će da zameni penzionisanu Sandru Dej O‘Konors. Predsednik Buš je rekao da će gospođica Majers, koja ima bogato pravničko iskustvo, ali nikada nije bila sudija, biti pravična prema svim Amerikancima.

«Verujem da će senatori iz obe stranke ustanoviti da je Herijet Majers, zahvaljujući obdarenosti, iskustvu i pravničkoj filozofiji, izuzetan izbor kada je u pitanju čuvanje ustavnih sloboda i jednakosti svih Amerikanaca. Herijet Majers će stiktno tumačiti naš Ustav i zakone. Neće presuđivati sa sudijske katedre.»

Herijet Majers je rekla da se raduje procesu potvrđivanja i iznela svoje pravosudne prioritete.

«Odgovornost je svakog naraštaja da bude otvoren prema viziji odgovarajuće uloge sudova u našem društvu koju su imali očevi naše nacije. Ako moje imenovanje bude potvrđeno, razumem da ću imati ogromnu odgovornost da čuvam čvrstinu našeg pravosudnog sistema i pomognem da se osigura da sudovi ispune svoju obavezu striktnog primenjivanja zakona i Ustava.»

Predsednik Buš je imenovao Herijet Majers ubrzo pošto je potvrđena njegova prethodna nominacija Džona Robertsa za predsednika Vrhovnog suda. Herijet Majers ima 60 godina, neudata je, odrasla je u Dalasu, Teksas, a prava je diplomirala na Južnom metodističkom univerzitetu. S obzirom da nema sudijsko iskustvo, njeni pogledi na sporna pitanja koja bi mogla da se pojave pred Vrhovnim sudom – kao što je pitanje abortusa – praktično su nepoznati.

XS
SM
MD
LG