Linkovi

EU odobrila početak pregovora sa SCG o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju


Ministri inostranih poslova Evropske unije odobrili su Evropskoj komisiji da počne sa Srbijom i Crnom Gorom pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Mandat za pregovore EU sa SCG je interni dokument koji sadrži smernice Evropskoj komisije za pregovore sa Beogradom i Podgoricom o političkim i ekonomskim sektorima sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U zaključcima ministarskog sastanka u Luksemburgu navodi se da "otvaranje pregovora predstavlja prvi značajan korak ka uspostavljanju sporazumnih odnosa između Evropske unije i Srbije i Crne Gore".

“To dokazuje rešenost da se u potpunosti sprovodi program iz Soluna koji ističe da je budućnost zapadnog Balkana u EU".

Ministri su saopštili da da će brzina pregovora zavisiti od tempa unutrašnjih reformi i pune saradnje Srbije i Crne Gore sa Haškim tribunalom.

“"Puna saradnja s Haškim sudom je bitna za trajno pomirenje u regionu i time se uklanja osnovna prepreka za integraciju u Evropsku uniju. EU sada očekuje da SCG preduzme odlučujuću akciju kako bi se svi optuženi za ratne zločine, a pre svih Ratko Mladić i Radovan Karadžić, našli pred sudom u Hagu”, saopšteno je nakon sastanka u Luksemburgu.

Početak pregovora sa simbolično podudara sa petom godišnjicom demonstracija na kojima je svrgnut režim Slobodana Miloševića.

Odluka o otvaranju pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom, usvojena je bez rasprave i prigovora bilo koje članice EU, za razliku od žestoke rasprave i neslaganja u vezi sa pregovorima sa Turskom i Hrvatskom.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte je u svom izveštaju ministrima EU ocenila da Hrvatska u potpunosti sadrađuje sa sudom u Hagu, čime je otvoren put i za početak pregovora sa Hrvatskom. Del Ponteova je u Luksemburgu rekla da bi volela da na isti način kao Hrvatska sa sudom sarađuje i SCG.

"Volela bih da Srbija i Crna Gora sa Medjunarodnim krivčnim sudom za bivšu Jugoslaviju saradjuje isto kao i Hrvatska, ali do toga je još daleko", izjavila je Del Ponteova.

Reakcije u Beogradu

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, pozdravio je odluku Saveta ministar EU o početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, i ocenio je kao veoma veliku i važnu za evropsku budućnost Srbije i Crne Gore.

Marović je saopštio da je pred SCG velika evropska šansa, jer je nakon davanja pozitivne Studije o izvodljivosti, EU današnjom odlukom Saveta ministara još jednom potvrdila punu podršku evropskim i demokratskim ciljevima SCG.

"Na pruženu ruku moramo odgovoriti zajedničkim naporom kako bismo naredni period što efikasnije iskoristili i pregovore uspešno okončali", istakao je Marović.

Kako je naveo, "od danas Srbija i Crna Gora ulaze u novu fazu pridruživanja Evropskoj uniji koja podrazumeva ispunjenje i poslednjih preostalih obaveza prema medjunarodnoj zajednici i Haškom tribunalu".

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je zadovoljstvo odlukom Saveta ministara EU o početku pregovora sa SCG o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ocenivši da je to "važan, ali tek jedan od prvih koraka".

"SCG mora da ispuni sve svoje medjuanrodne obaveze uključujući i potpunu saradnju sa Haškim tribunalom. Svi optuženi za ratne zločine moraju biti u Hagu, na prvom mestu general Ratko Mladić", kazao je Tadić novinarima u Budimpešti.

Odluka Saveta Evropske unije o početku pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom od "najvećeg je značaja za državnu zajednicu", rekao je premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Predsednik Vlade Srbije je u obraćanju novinarima kazao da je u interesu SCG da što pre zaključi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kako bi već sledeće godine SCG "praktično postala pridružena članica EU".

Demokratska stranka (DS) pozdravila je danas odluku Saveta Evropske unije o početku pregovora o pridruživanju Srbije i Crne Gore Uniji i ocenila da je to rezultat politike DS.

"Ovo je rezultat politike DS i Zorana Djindjića i svega ono za šta se DS godinama zalagala i na čemu je radila", rekao je agenciji Beta portparol demokrata Djordje Todorović.

Sef poslaničke grupe G 17 plus u republičkom parlamentu Miloljub Albijanić izjavio je da je odobravanje početka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji veliki dan za Srbiju.

Predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić pozdravio je odluku o početku pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji i dodao da deo zasluga za to pripada i socijalistima.

Šef Kancelarije SCG za pridruživanje Evropskoj uniji Jela Baćović izjavila je večeras da je realno očekivanje da SCG sa EU za šest do devet meseci potpiše Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji.

"Ako sve bude kako je planirano i ako budemo mogli da pratimo dinamiku koju postavi Evropska komisija, realno je da se da se taj posao završi za šest do devet meseci", rekla je Baćovićeva, koja je i sekretar pregovaračkog tima SCG za pridruživanje EU.

Reakcije u Podgorici

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio je da bi trebalo iskoristiti svaki dan pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore sa Evropskom unijom, ali je ponovio da Crna Gora želi da obnovi državnost i preuzme punu odgovornost u svoje ruke, da bi brže ostvarila svoje evropske i evroatlanske ciljeve.

"Mislim da će ovaj proces ići svojom dinamikom, ali nije realno pričati da ga je moguće zavšiti za četiri ili šest mjeseci", rekao je Đukanović novinarima u Podgorici komentarišući odobravanje mandata ministara Evropske unije za početak pregovora o stabilizaciji sa Srbijom i Crnom Gorom. On je objasnio da je proces pregovaranja višestruko uslovljen, između ostalog i ostvarivanjem veće kooperativnosti Vlade Srbije sa Haškim tribunalom.

"Ali, trebalo bi iskoristiti svaki dan pregovora o Sporazumu, da Crna Gora što je moguće više uslova stvori i da onog dana kada formalno bude preuzela kompletnu odgovornost za svoju evropsku budućnost može da kaže da ima već dosta posla obavljenog", rekao je Đukanović.

Crnogorski ministar za evropske integracije Gordana Djurović saopštila je da će Vlada Crne Gore ove nedjelje usvojiti platformu za crnogorski pregovarački tim, koji će, kako je rekla, "dati puni doprinos da pregovori sa EU budu konstruktivni i dinamični".

Pregovori će, najverovatnije početi u radnim grupama za ekonomska pitanja. S obzirom na dvostruki kolosjek i "autonomiju" u domenu ekonomije, ta faza pregovora biće efikasna i prvi značajnji rezultati u toj oblasti mogu se očekivati do aprila 2006. godine, do kada će biti održan i referendum o državnom statusu Crne Gore, objasnila je Đurovićeva beogradskoj agenciji Beta.

Ona je kazala i da posle referenduma, ako na njemu bude izglasana nezavisnost Crne Gore, pregovori mogu biti nastavljeni samostalno.

XS
SM
MD
LG