Linkovi

Nova tehnologija podiže deo tereta sa ledja


Od početka školske godine prošlo je nekoliko nedelja djaci u SAD, kao i u drugim delovima sveta, već počinju da se žale na bol u ledjima zato što nose školske torbe pune teških udžbenika. Medjutim, ove godine će nova tehnologija možda moći da podigne deo tereta sa njihovih ledja, i to u doslovnom smislu. Teret koji djaci nose u svojim torbama, od kuće do škole i nazad, kao i u toku školskog dana, povećao se ne samo u Americi nego i širom sveta. Prosečna školska torba teška je oko 10 kilograma, iako neka deca na svojim ledjima nose i do 19 kg knjiga. Zbog toga je kod djaka mladjih od 18 godina zabeležen veliki porast u broju povreda ledja. Lekari upozoravaju da su učenici koji nose teret veći od 10% svoje telesne težine skloni bolovima u donjem delu ledja i povredama kičme.

Beverli Šulc brine da bi njena unuka mogla da pati od bola u ledjima do kraja života.

«Mislim da je ranac moje unuke težak oko 20 kilograma, kada se saberu sve knjige koje nosi u gimnaziju», kaže gospodja Šulc. Mladja deca u svojim rančevima takodje nose preveliki teret. Luk Idn ima 14 godina.

«Moj drug nosi ranac težak oko 13 kilograma» priča Luk.

U maloj srednjoj školi koju Luk pohadja u državi Vašington, ove školske godine učenici se ne upoznaju samo sa književnošću i naukom, nego i mogućnostima da smanje opterećenje svojih torbi. Sadržaj mnogih njihovih udžbenika čuva se na malim prenosivim diskovima, takozvanim džamp drajvovima – što je tehnologija smišljena da pohrani školske knjige, romane i druga naučna sredstva . Profesor prirodnih nauka Džonatan Brigs moći će da za učenike daunloduje svoje udžbenike i beleške sa časova.

«Za njih je to prava igračka. Prema tome, ako mogu da se dobro zabave dok se bave naukom, tim bolje» smatra profesor Brigs.

Neke roditelje, kao što je Dženet Robins iz Sakramenta u Kaliforniji, medjutim brine da će siromašniji učenici zaostajati u nastavi jer neće moći da drže korak sa novom tehnologijom.

«Mnoga deca još nemaju kompjutere kod kuće. Prema tome, kad budu morali da rade na kompjuteru, šta će onda?» pita gospodja Robins.

To je pitanje koje i dalje razmatraju prosvetni radnici. Novu tehnologiju za sada koristi samo delić škola u SAD. Ali, dok se ovi digitalni rančevi budu uvodili u škole širom zemlje, djaci će sigurno pozdraviti mogućnost da svoje knjige nose oko vrata, umesto na ledjima.

XS
SM
MD
LG