Linkovi

Sve veći broj bolnica u SAD koristi robote kao asistente u opercijama


U jednoj bolnici u državi Vašington, na severozapadu Sjedinjenih Država, robot se koristi u ginekološkim hirurškim zahvatima. Današnje operacije su mukotrpan proces od kojeg strepi većina pacijenata. A robot koji asistira u operaciji može samo da poveća taj strah… pogotovu sada kada je odobrena upotreba robota u veoma delikatnoj ginekološkoj hirurgiji. Međutim, stručnjaci tvrde da je robotička hirurgija sasvim bezbedna.

Robotička ruka ima mnogo veći raspon kretnji od ljudske ruke i može da stigne i tamo gde ljudska ne može. Robotička hirurgija istovremeno znači da su i rezovi manji, a to znači i ožiljci. Pacijenti ipak ne treba previše da brinu, jer lekar i dalje odlučuje o svemu. Robot je samo marioneta u rukama hirurga Džona Lenihena.

«Robot ne operiše. Operiše i dalje hirurg, koji celo vreme ima totalnu kontrolu. Robot suštinski pridržava instrument. A treba reći da on to može da čini stabilnije od hirurga», kaže doktor Lenihen. Betsi Mekgvajer-Robinson je iskusila robotičku hirurgiju. I nije joj smetalo.

«Lekar je sve vreme sa vama i kontroliše celu operaciju. Bez obzira na robota, lekar ima kontrolu», objašnjava ova pacijentkinja.

Stručnjaci se nadaju da će robotička hirurgija da postane dovoljno usavršena i da će jednog dana moći da se koristi i za operacije na mozgu.

XS
SM
MD
LG