Linkovi

Psi savršeno antiterorističko sredstvo


Psi su stolećima korišćeni u različite svrhe, od kojih su mnoge naravno povezane sa njihovim izuzetnim čulom mirisa. Oni su se već proslavili i kao lovci i kao spasioci, a sada su sve češće «savršeno antiterorističko sredstvo».

U eri tehnološki savršenih oruđa za borbu sa terorizmom, nijedna mašina nikada neće moći da prevaziđe, pa čak ni da se izjednači, sa prefinjenim i raznovrsnim sposobnostima pasa da otkriju eksploziv.

«Eksploziv je u ovoj konzervi… oni pronalaze sve od jednog grama do stotinak kilograma. U ovoj konkretnoj vežbi, reč je o pedesetak grama», kaže Šon Kroford, supervizor u Centru za dresuru pasa u Birou za alkohol, duvan, oružje i eksploziv američkog Sekretarijata za pravosuđe, vodećoj agenciji za obuku pasa za otkrivanje eksploziva.

On objašnjava da psi mogu da se dresiraju da prepoznaju šest osnovnih sastojaka eksploziva, što im daje sposobnost da otkriju 19 hiljada vrsta mešavina eksploziva. Psi, pretežno labrador ritriveri, odabrani na osnovu radoznalosti i pokretljivosti, dresiraju se da se zaustave i sednu kada nanjuše eksploziv. Zauzvrat, dobiju neku poslasticu.

«Nikada se nije dogodilo da smo imali psa na terenu i da smo morali da evakuišemo zgradu zbog toga što je pas napravio pogrešnu procenu. Veoma su pouzdani», kaže Kroford. Otkako je Centar za dresuru pasa u Front Rojalu u Virdžiniji, otvoren 1990, obučena su 474 tima iz Sjedinjenih Država i 19 iz inostranstva. Hanel al Šamani je iz Katara. On i njegova keruša Paula su savršeni tim.

«Najpre dresiramo psa šest nedjelja, a kada dođe osoba koja će da ga vodi, venčavamo je sa psom i nastavljamo obuku još 10 nedelja.»

«Brak» vodiča i psa je doživotan. Njihov život zavisi od međusobnog poverenja i obuke.

«To što oni rade je opasno, ali se nikada nije dogodilo da se bilo vodič bilo pas povrede na zadatku. Mi ovde predajemo i bezbednost, obučavamo vodiča da ne dovodi sebe i psa u opasnu situaciju», kaže Kroford.

Stručnjaci širom zemlje su godinama pokušavali da pronađu bolji način otkrivanja eksploziva. Međutim, postoji svega nekoliko načina i svi su glomazni, teški i skupi. U stvarnosti, ništa ne može da konkuriše efikasnosti i raznovrsnosti ove velike njuške na četiri šape.

XS
SM
MD
LG