Linkovi

Indonežanski stručnjaci za terorizam veruju da je napade izvršila organizacija Džema Islamija


Indonežanski stručnjaci za terorizam veruju da je napade izvršila organizacija Džema Islamija

U jučerašnjim napadima trojice bombaša samoubica, na indonežanskom ostrvu Bali, prema saopštenju vlasti, poginulo je 19 ljudi dok je ranjeno oko stotinu. Napadi su izvršeni u dva restorana na plaži Džimbaran i u trgovačkoj četvrti u mestu Kuta. Indonežanska policija je takodje saopštila da su na mestima eksplozija pronadjeni delovi tela bombaša. Indonežanski stručnjaci za terorizam veruju da je napade izvršila organizacija Džema Islamija, povezana sa al-Kaidom. Vlasti dalje tragaju za dvojicom malezijskih pripadnika te organizacije, za koje se veruje da su organizovali bombaške napade na Baliju 2003. godine, u kojima je ubijeno 202-je ljudi. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za jučerašnje napade. Medju poginulima su najmanje po jedan australijski i japanski državljanin, dok medju ranjenima ima indonežanskih, japanskih, južnokorejskih, australijskih i američkih državljana.

Palestinske vlasti apelovale na Hamas da obustavi vatru

U nizu okršaja izmedju palestinske policije i pripadnika ekstremističke organizacije Hamas u Gaza Sitiju poginuo je najmanje jedan policajac, dok je ranjeno je najmanje 25 ljudi. Palestinske vlasti su apelovale na Hamas da obustavi vatru dok je palestinski radio upozoravao stanovnike da ostanu u svojim kućama. Očevici navode da su okršaji počeli kada je palestinska policija pokušala da razoruža sina bivšeg lidera Hamasa Abdela Aziza Rantisija, koji je ubijen prošle odine u izraelskom napadu. Kada je Rantisijev sin odbio da preda oružje policajci su počeli da pucaju u gume njegovog automobila dok su razgnevljene grupe njegovih pristalica kasnije napale dve obližnje policijske stanice. Medjutim, u zvaničnom saopštenju Palestinske vlasti tvrdi se da je incident počeo posle svadje izmedju jednog gradjanina i pripadnika Hamasa kod bankomata.


Izbori u Drezdenu

Izbori u Drezdenu, inače deo prošlomesečnih neodlučnih parlamentarnih izbora u Nemačkoj, bili su odloženi zbog smrti kandidata neonacističke stranke. Socijaldemokratska stranka dosadašnjeg premijera Gerharda Šredera za sada ima tri poslanička mesta manje od konzervativne opozicije koju predvodi Angela Merkel. Razgovori Šredera i Merkel oko mogućnosti formiranja takozvane velike koalicije dosada nisu dali rezultate pošto dvoje stranačkih lidera nisu mogli da se dogovore o tome ko će biti budući premijer. Prema izveštajima nemačkih medija, izbori u Drezdenu neće izmeniti političku ravnotežu, ali bi mogli da imaju psihološki efekat na dalji tok pregovora.

Buš izložen pritiscima da za naslednika sudije O'Konor imenuje ženu ili pripadnika manjina

Šef osoblja Bele kuće, Endru Kard, izjavio je da predsdnik Buš još nije odlučio o kandidatu koga će predložoiti kao zamenu za sudiju Vrhovnog suda Sandru Dej O'Konor, koja odlazi u penziju. Kard je danas rekao novinarima da predsednik Buš još uvek razmatra brojne opcije. Predsednik je izložen pritiscima da za naslednika sudije O'Konor imenuje ženu ili pripadnika manjina. Predsednik Buš i neke od sudija Vrhovnog suda danas su, inače, prisustvovale specijalnoj crkenoj službi posvećenoj članovima pravne profesije u vašingtonskoj katedrali Seint Metju. Vrhovni sud sutra počinje svoje redovno devetomesečno zasedanje na čelu sa novim predsedavajućim, Džonom Roberstom, čiju kandidaturu je Senat potvrdio u četvrtak, dok će sudija O'Konor učestvovati u radu suda sve dok njen naslednik ne bude potvrdjen.

XS
SM
MD
LG