Linkovi

Američki predsednik Džordž Buš očekuje eskalaciju nasilja u Iraku


Predsednik Džordž Buš izjavio je da će se nasilje u Iraku verovatno intenzivirati uoči održavanja referenduma o ustavu sledećeg meseca. Detaljnije u izveštaju dopisnika "Glasa Amerike" Skota Sternsa.

Predsednik Buš je rekao da teroristi u Iraku obično intenziviraju napade pre važnih političkih dogadjaja. Dve nedelje pre održavanja referenduma o Ustavu, rekao je predsednik, nasilje će biti sve učestalije.

"Dok Iračani preduzimaju nove korake na putu ka slobodi i demokratiji, teroristi će učiniti sve što mogu da obustave taj progres i da slome našu volju. Oni neće uspeti. Da bi se porazio terorizam u Iraku potrebno je više vremena i žrtvovanja. Američki narod može da ima potpuno poverenje u komandante na terenu, koji predvode nastojanja u Iraku, kao i u vojnike pod njihovom komandom", rekao je predsednik Buš.

U svom redovnom nedeljnom radio obraćanju, predsednik Buš je rekao Amerikancima da je američka vojska u Iraku postigla značajne rezultate proteklih nedelja i meseci, prilagodjavajući svoju strategiju promenjljivoj strategiji terorista. On je dodao da je ohrabren, kako se izrazio, sve većim brojem i sposobnošću iračkih snaga bezbednosti, ističući da 100 iračkih bataljona operiše širom zemlje i da američki komandanti javljaju da su te snage sve efikasnije.

Funkcioneri u Pentagonu ove nedelje su saopštili da je samo jedan od tih bataljona sposoban da se bori bez podrške američkih snaga. Glavni američki komandant u Iraku, general Džordž Kejsi rekao je u Kongresu da je taj broj tokom proteklih meseci smanjen sa smanjen sa tri bataljona, pošto su standardi o vojnoj pripravnosti pooštreni.

Predsednik Buš je rekao da će američke trupe početi da napuštaju Irak nakon sto iračke snage bezbednosti budu sposobnije da kontrolišu svoju zemlju. Vojni funkcioneri kažu da su danas dva američka vojnika poginula, dok su patrolirala u Iraku. Više od 1.900 američkih vojnika poginulo od početka Sjedinjenim Državama predvodjene invazije u martu 2003.

U odgovoru Demokratske stranke, senator iz države Vašington, Maria Kantvel apelovala je na predsednika Buša da preduzme agresivnije akcije kako bi Amerika smanjila svoju potrebu i zavisnost za naftom iz inostranstva.

"Treba da imamo energetski plan, koji bi se oslanjao na američke resurse i investicije, a ne na neizvesnost i dobru volju saudijske kraljevske porodice ili OPEK-a", rekla je senator Kantvel i dodala da će Amerika postati bezbednija ukoliko bude manje zavisna od fosilnih goriva i strane nafte.

XS
SM
MD
LG