Linkovi

Najmanje 22 osobe poginule a desetine ranjene u seriji eksplozija na indonežanskom ostrvu Bali


Najmanje 22 osobe poginule a desetine ranjene u seriji eksplozija na indonežanskom ostrvu Bali

Dve eksplozije su odjeknule na plaži Džimbaran, dok je najmanje jedna bomba eksplodirala kod tržnog centra u obližnjem gradu Kuti, gde je u bombaškim napadima na jedan noćni klub u oktobru 2002. godine ubijeno 202 ljudi, pretežno stranih turista. Australijski premijer danas je potvrdio da je medju poginulima najmanje jedan australijski državljanin. Indonežanski predsednik Susilo Bambang Judhojono, osudio je napade kao kriminalni čin i obećao da će odgovorne privesti pravdi. Dan ranije američki zvaničnici upozorili su na «visoki stepen terorističke pretnje u Indoneziji». Odgovornost za ranije terorističke napade u Indoneziji preuzela je islamska ekstremistička grupa – Džema Islamija.


Američka ofanziva protiv pobunjenika u Iraku

Američka vojska pokrenula je novu operaciju u zapadnom Iraku da bi suzbila strane borce i pobunjenike koji prelaze granicu sa Sirijom. U operaciji «Čelična pesnica» učestvuje oko hiljadu marinaca i pripadnika pešadije i mornarice, koji su akciju započeli rano jutros u gradu Sada na oko 12 kilometara od sirijske granice, navodi se u saopštenju američke armije. U medjuvremenu, najmanje tri iračka policajca stradala su u eksploziji bombe u Kirkuku, dok su dva američka vojnika ubijena u odvojenim napadima u Bagdadu i Bajdžiju. U Basri, gde je stacionirano oko 500 danskih vojnika, poginuo je jedan pripadnik danskog kontingenta, a ranjena su dvojica.

Lokalni izbori na Zapadnoj obali

Palestinska vladajuća partija Fatah predsednika Mahmuda Abasa uspešno je odgovorila na politički izazov militantne grupe Hamas pobedom na lokalnim izborima na Zapadnoj Obali. Prema konačnim rezultatima koje je objavila izborna komisija, pokret Fatah osvojio je kontrolu u 51. opštini dok je Hamas dobio većinu u samo 13. Četvrti, poslednji krug glasanja zakazan je za decembar kada će se izbori održati u više gradova na Zapadnoj obali kao i u delovima pojasa Gaze.

Lansirana raketa «Sojuz»

Rusija je iz svermiskog centra Bajkonur u Kazahstanu uspešno lansirala raketu Sojuz sa dva člana posade, kojima se pridružio i američki «svemirski turista» Greg Olsen. Oni su se uputili na Medjunarodnu svemirsku stanicu gde će američki astronaut Bil Mekartur i ruski kosmonaut Valeri Tokarev ostati do aprila, dok se Olsen sa dosadašnjom dvočlanom ekipom stanice vraća na Zemlju za nedelju dana. 60-godišnji Amerikanac, bogati biznismen i naučnik, platio je 20 miliona dolara za mogućnost da turistički «poseti» svemir. «Sojuz» bi trebalo da se spoji sa Medjunarodnom svemirskom stanicom za dva dana.

XS
SM
MD
LG