Linkovi

Najvažnijih ekonomskih vesti protekle nedelje


Radna mesta – bilo da ih brane sindikati ili poslodavci nameravaju ukinuti – dominirala su naslovima najvažnijih ekonomskih vesti u sedmici za nama. Ekonomski analitičari takođe još mjere posledice udara uragana u Meksičkom zalivu.

Štrajk u Indiji

Protekle sedmice - generalni štrajk dela milionske populacije vladinih radnika u Indiji, paralisao je aviosaobrećaj, rad državnih službi i banaka. Sindikalni lideri saopštili su da je štrajk koji je počeo u četvrtak deo borbe protiv premijera Manmohana Singa, koji je dozvolio privatizaciju državnih firmi i aerodroma.

Otkaz za 8.500 zaposlenih u Mercedesu

Radna mesta su značajna tema i u Nemačkoj, gde je DaimlerChrysler objavio da će otpustiti osam i po hiljada radnika iz proizvoidnih pogona Mercedes grupe. Time se kompanija pokušava ponovo učiniti profitabilnom.

Pregovori Kine i SAD

Radna mesta su bila na dnevnom redu pregovora američkih i kineskih zvaničnika. Prva runda pregovora završena je u četvrtak bez dogovora o uvozu kineskog tekstila, koji u poslednje vreme beleži nagli rast. Pregovori se nastavljaju u oktobru.

Sankcije Japanu?

Zaposlene u američkoj industriji goveđeg mesa pokušavaju da zaštite zakonodavci u Kongresu koji su zapretili da će Japanu uvesti sankcije zbog navodne ne-fer trgovinske prakse. Na Kongresnim pretresima tim povodom članovi predstavničkog doma, žalili su se zbog toga što Tokijo oklijeva da ukine zabranu na uvoz američke govedine.

Oštećena naftna postrojenja

Konačno, u priobalju Meksičkog zaliva u toku je velika rekonstrukcija, pošto je uragan Rita moguće izazvao i najveću štetu od kada se u tom području eksploatiše nafta. Fajnenšal tajms je objavio da će pričinjena šteta odložiti i globalnu eksploataciju crnog zlata.

XS
SM
MD
LG