Linkovi

Vrhovni sud počinje zasedanje sa novim predsedavajućim sudijom Robertsom


Predsednik Vrhovnog suda Džon Roberts, star svega 50 godina, mogao bi da ima veliki uticaj na stanovišta tog tela tokom narednih decenija. Na tom položaju je zamenio Vilijama Renkvista koji je početkom septembra umro od raka tiroidne žlezde, a koji je na čelu visokog suda bio punih 19 godina. Prema rečima sudije Robertsa:

“U vršenju svojih dužnosti i uz pomoć svojih kolega, pokušaću da generacija moje dece nasledi legat samouprave koji će biti snažan i energičan kao i onaj koji je za sobom ostavio sudija Renkvist.”

Potvrda Džona Robertsa na položaj predsedavajućeg Vrhovnog suda glatko je prošla u Senatu gde su je prihvatili svi Republikanci i polovina Demokrata. Predsednik Buš je izjavio da ta dvostranačka podrška odražava ugled koji uživa sudija Roberts zbog svog karaktera i pravnih kvalifikacija.

“Dok se sudija Roberts priprema da stane na čelo pravosudne grane uprave, svi Amerikanci mogu da budu mirni u spoznaji da će 17. predsedavajući Vrhovnog suda SAD biti razobrit u vršenju svojih pravosudnih obaveza, rešen u zaštiti nezavisnog sudstva, i iznad svega, biće veran zaštitinik ustava.”

Mada predsedavajući Vrhovnog suda ima samo jedan glas prilikom odlučivanja o slučajevima koji dodju pred to telo, njegova je dužnost da odredi koji član Vrhovnog suda formuliše mišljenje većine kada se slučaj zaključi. Sada, pošto je sudija Roberts portvrdjen, predsednik Buš treba da predloži kandidata koji će u tom telu zameniti sudiju Sandru Okonor koja se povlači u penziju. Pravni i politički eksperti kažu da će borba oko potvrde tog kandidata biti intenzivnija od relativno blage debate koja je vodjena o potvrdi sudije Robertsa. Prema rečima Ejia Dika Hauarda, profesora prava na univerzitetu države Virdžinije:

“Što se tiče sastava Vrhovnog suda, mesto sudije Okonor je od kritičnijeg značaja. Ona jeste bila konzervativnih načela, ali je takodje bila umerena u svom konzervatizmu. Često je njen glas bio odlučujući; i njen značaj je bio u tome što je stavove suda gurala ka zlatnoj sredini.”

Opozicione Demokrate upozoravaju predsednika da na mesto sudije Okonor ne predlaže nekog nepomirljivog konzervativca. Senator Čarls Šumer, demokrata iz Njujorka i član Senatskog odbora za pravosudje koji će razmatrati nominaciju, kaže:
“Ako je ikada postojao trenutak u kojem je potrebna sloga, taj trenutak je sada.”

Tokom svog novog zasedanja Vrhovni sud će razmatrati slučajeve o nekoliko vrlo spornih pravnih pitanja. Medju njima su ustavnost zakona o finansiranju izbornih kampanja, nove restrikcije na pravo na prekid trudnoće i spor oko zakona države Oregon o pravu lekara da pomogne samrtno bolesnom pacijentu da prekine život.

XS
SM
MD
LG