Linkovi

Novinar pristala da svedoči posle 85 dana zatvora


Novinar lista Njujork tajms Džutit Miler svedočila je juče pred Velikom protom u Vašingtonu u slučaju koji se odnosi na curenje informacija iz Bele kuće o operativcu Centralne obaveštajne agencije. Milerova je svedočila svega par sati pošto je puštena iz zatvora gde je dospela zbog odbijanja da obelodani ko je izvor njenih informaicja.

Džutit Miler je rekla novinarima ispred suda u Vašingtonu da je srećna što je puštena iz zatvora posle 85 dana. U zatvor je dospela zbog odbijanja da svedoči u istrazi o tome da li su joj visoki zvaničnici Bele kuće nezakonito obelodanili da je Valeri Plejm tajni operativac Cije. Plejmova je supruga bivšeg ambasadora Džozefa Vislona koji je optužio Bušovu adminsitraciju da je iskrivila obaveštajne podatke kako bi opravdala invaziju na Irak. Pošto je prema američkom zakonu odavanje informacija o identitetu operativaca obaveštajne službe kažnjiv čin, specijalni istražitelj ima sada zadatak da utvrdi da li su zvaničnici Bele kuće obelodanili identitet Valeri Plejm kao akt osvete protiv ambasadora Vilsona zbog njegove kritike na račun Bušove administracije. Novinar Njujork tajmsa Džutit Miler je juče nekoliko sati svedočila pred Velikom porotom koja radi na tom slučaju. Prema rečima Milerove, ona je pristala da svedoči tek pošto je njen izvor apelovao na nju da to učini.

“Nedavno sam od svog izvora direktno saznala da smatra da treba da svedočim pred Velikom porotom. To mi je saoptšeno u pismu i u telefonskom pozivu koji sam dobila u zatvoru. Na osnovu toga sam zaključila da moj izvor stvarno želi da svedočim.”

Mada Milerova nije rekla ko je njen izvor, list Njujork tajms ga je identifikovao juče kao Luisa Libija, šefa kabineta potrpedsednika Dika Čejnija. Džutit Miler nikada nije napisala izveštaj o Valeri Plejm ali je istražni sudija Patrik Ficdžerald verovao da Milerova poseduje informacije koje su važne za njegovu istragu. Savezni sudija je odredio zatvor Milerovoj zbog nepoštovanja suda jer je ona uporno odbijala da obelodani svoj izvor uz obrazloženje da se radi o poverljivoj informaciji i očuvanju novinarske etike.

“Rekla sam sudu pre nego što sam zatvorena da ne smatram da sam iznad zakona i da sam zato spremna da odem u zatvor. Ali, pošto novinarski principi nisu više ugroženi mojim postupkom, sada sam premna da svedočim.”

U ovaj slučaj curenja infromacija iz Bele kuče umešan je i najviši politički savetnik predednika Buša, Karl Rov koji je, kako je izvešteno, već svedočio pred Velikom porotom.

XS
SM
MD
LG