Linkovi

Najmanje 10 osoba poginulo u eksploziji automobila bombe na prepunoj pijaci u šiitskom gradu Hila


Najmanje 10 osoba poginulo u eksploziji automobila bombe na prepunoj pijaci u šiitskom gradu Hila

Najmanje 10 osoba poginulo je u eksploziji automobila bombe na prepunoj pijaci u šiitskom gradu Hila južno od Bagdada. U napadu je ranjeno više od 40 osoba. Prema saopštenju lokalnih vlasti, broj žrtava jučerašnje serije koordinisanih bombaških napada u severnom gradu Baladu popeo se na 99. Odgovornost za taj napad je, u saopštenju objavljenom preko Interneta, preuzela Al Kaida u Iraku.

Poginula četvorica pakistanskih vojnika

Četvorica pakistanskih vojnika poginula su u okršaju sa sledbenicima Al Kaide u planinama blizu granice sa Avganistanom. Okršaj je izbio nakon što su vojni helikopteri počeli da gadjaju skrovište pobunjenika u Severnom Vaziristanu, čemu je prethodio raniji sukob sa ekstremistima. U pucnjavi je ranjeno još nekoliko pakistanskih vojnika a veruje se da su ekstremisti Al-Kaide pretrpeli velike gubitke.

Penzionisao Ričard Majers

Načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga i glavni vojni savetnik američkog predsednika, Ričard Majers, danas se penzionisao posle više od 40 godina vojne službe. Na ceremoniji u Virdžiniji, predsednik Buš izjavio je da je Majers pomogao da se američka vojska pripremi za izazove 21. veka. Na istoj svečanosti zakletvu je položio Majersov naslednik na mestu načelnika združenog generalštaba, marinski general Piter Pejs, koji je time postao prvi marinac n najvišem položaju u američkoj vojsci.

Džudit Miler svedočila pred federalnom porotom

Reporter Njujork Tajmsa Džudit Miler svedočila je pred federalnom porotom koja istražuje kako je ime tajnog operativca CIA-e Valeri Plejm procurelo u medije, čime je počinjeno krivično delo po federalnom zakonu. Milerova je prethodno provela 85 dana u zatvoru pošto nije želela da otkrije identitet svog izvora. Medjutim, ona je pristala da svedoči nakon što ju je njen izvor, a mediji prenose da je reč o šefu kabineta potpredsednika Dika Čejnija, Luisu Skuteru Libiju, olobodio obaveze čuvanja njegovog identiteta. Istragom je takodje obuhvaćen glavni politički savetnik predsednika Buša – Karl Rouv. Agent CIA-e Valeri Plejm je supruga bivšeg ambasadora Džozefa Vilsona koji je javno kritikovao Bušovu administraciju zbog rata u Iraku.

Nove mere prevencije potencijalne svetske epidemije ptičijeg gripa

Zvaničnici u Vašingtonu i jugoistočnoj Aziji su, nezavisno jedni od drugih, objavili nove mere prevencije potencijalne svetske epidemije ptičijeg gripa. Članovi Asocijacije nacija jugoistočne Azije podržali su plan Ujedinjenih Nacija o sprečavanju širenja virusa i založili se za regionalnu saradnju i koordinaciju u borbi protiv te bolesti. Američki Senat je odobrio izdvajanje 4 milijarde dolara, prvenstveno za zalihe lekova protiv tog virusa i finansiranje globalnog praćenj bolesti. Od ptičijeg gripa u Aziji je do sada umrlo manje od 70 ljudi. Medjutim, naučnici upozoravaju da ako virus mutira u formu koja se širi medju ljudima, ptičiji grip bi mogao da ubije 150 miliona ljudi na svetu.

Referendum u Alžiru

Alžirski birači su većinom od čak 97% glasova podržali na referendumu mirovni plan predsednika Abdelaziza Buteflike, koji predvidja delimičnu amnestiju više stotina islamskih pobunjenika. Izjašnjavanje o «povelji za mir i nacionalno pomirenje» bilo je namenjeno okončanju 13-godišnjih sukoba izmedju vladinih snaga i pobunjenika. Iz amnestije su isključeni jedino pobunjenici koji su bili umešani u masakre, silovanja i atentate.

Za 24 sata treći po redu «svemirski turista» otisnuće se u kosmos na ruskoj raketi Sojuz

Za 24 sata, treći po redu «svemirski turista» otisnuće se u kosmos na ruskoj raketi Sojuz. Američki preduzetnik i naučnik Gregori Olsen za tu privilegiju je platio 20 miliona dolara i prošao kroz 1500 časova obuke. On će poleteti iz svermiskog centra Bajkonur u Kazahstanu zajedno sa ruskim kosmonautom Valerijem Tokarevim i američkim astronautom Vilijemom Mekarturom koji putuju na Medjunarodnu svemirsku stanicu gde će sprovesti naučne eksperimente pre nego što se vrat na Zemlju 11. oktobra. Olsen će tako postati treći privatni gradjanin koji će posetiti Medjunarodnu svemirsku stanicu posle Amerikanca Denisa Tita, i južnofričkog milionera Marka Šatlvorta.

XS
SM
MD
LG