Linkovi

Leptop za manja od 100 dolara


U skladu sa najavom datom na Svetskom ekonomskom forumu, održanom u januaru u švajcarskom gradu Davosu, Nikolas Negroponte, osnivač i predsednik medijske laboratorije pri masačusetskom institutu za tehnologiju, upravo je prikazao model leptopa čija cena će biti manja od 100 dolara.

Ipak, taj novi računar neće se pojaviti u malo-prodaji. U pitanju je projekat pod nazivom «Jedan leptop za svako dete», iza koga stoji istoimena ne-profitna organizacija, a čiji je cilj da omogući deci u siromašnim zemljama da se uključe u Internet revoluciju, kako bi se prevazišle sve veće razlike u odnosu na decu u razvijenom svetu.

Same mašine su bazirane na operativnom sistemu Linux, nemaju takozvani tvrdi disk, već samo skladišnu memoriju od 1 GB, procesor od 500 Mhz, poseduju mogućnost bežičnog povezivanja putem WiFi ili mobilne mreže, 4 USB porta, ekran u boji od jednog megapiksela, a sve je upakovano u jako otporno gumeno kućište. Adapter za napajanje je napravljen u vidu kaiša pomoću koga se leptop nosi preko ramena, a u slučaju da u blizini nema struje mašina je opremljena i malim generatorom na navijanje.

Prototip novog leptopa biće predstavljen u novembru, u Tunisu, gde se održava Samit informatičkog društva, a organizacija «Jedan leptop za svako dete» planira da u roku od godinu dana proizvede oko 15 miliona ovih mašina. Prema profesoru Negroponteu, prve mašine biće isporučene deci u Brazilu, Kini, Egiptu, Južnoj Africi i na Tajlandu. Inače, guverner savezne države Masačusec je najavio da će iduće godine kupiti ove leptope za svih pola miliona učenika u starijim razredima osnovnih, kao i za đake srednjih škola.

XS
SM
MD
LG