Linkovi

Karla del Ponte: Razočarana sam što je Gotovina još na slobodi


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je danas u Zagrebu da je razočarana što je odbegli general Ante Gotovina još na slobodi. U kratkoj izjavi novinarima nakon jednosatnog razgovora sa hrvatskim predsednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom, ona je kratko rekla da je poslednjih dana i sedmica Hrvatska učinila odredjene pozitivne pomake u saradnji sa Hagom. Del Ponte je napomenula da do njenog izveštaja Radnoj grupi EU o Hrvatskoj koja se sastaje u nedelju 2. oktobra, preostaje još dva dana i da ne želi ništa govoriti o pojedinostima tog izveštaja.

Ni Sanader nije izneo više pojedinosti veš je samo kratko ponovio svoje ranije stavove da Hrvatska u potpunosti saradjuje sa Haškim sudom i da sprovodi vladin Akcioni plan za lociranje generala Gotovine, te da će učiniti sve da ga do kraja ispuni. On je takodje ponovio da će, bez obzira na to kakvu će preporuku radna grupa EU u nedelju dati ministarskom savetu EU o početku pregovora sa Hrvatskom, hrvatska vlada i dalje nastaviti sa sprovodjenjem Akcionog plana i da preuzete obaveze ostaju na snazi.

Sanader je dodao da on lično smatra da svi oni koji su pred Haškim sudom optuženi pred njim moraju i odgovarati, sa čime se složio i Mesić dodajući da svi, pa tako i general Gotovina, pred sudom moraju biti jednaki. Sastanku sa Karlom del Ponte prisustvovao je i glavni državni tužilac i glavni koordinator sprovodjenja Akcionog plana Mladen Bajić.


XS
SM
MD
LG