Linkovi

Evropska unija poziva još jednom vlasti u RS da prihvate policijske reforme


Evropska unija će u ponedjeljak iz Luksemburga, tokom redovnog sastanka šefova diplomatije, pozvati još jednom vlasti u RS da prihvate policijske reforme, koje će otvoriti BiH vrata evropskih integracija još ove godine, ukazuje se iz izvora Unije.

Reakcija Evropske unije na blokadu policijskih reformi u BiH, kakva se očekuje ovih dana u javnosti, biće-poziv i upozorenje RS i političkim liderima u tom entitetu da bez odlaganja pristanu na evropska načela provodjenja policijskih reform u zemlji, što će otvoriti vrata početku pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju.

Još nije kasno da pregovori sa BiH započnu pre kraja ove godine, upozorava se iz Brisela, uz podsećanje da je Evropska komisija sprema za pregovore čim zvanična Banja Luka pristane na tri evropska načela, bez kojih nije moguće provesti reformu policije na profesionalnom nivou, kakav ispunjavaju članice Unije i kakav se traži od budućih kandidata za članstvo.

Izvor blizak visokom predstavniku EU, Havijera Solane, gde se, po stavovima ambasadora članica Unije, finalizira predlog zaključaka za ministarski skup narednog ponedeljak u Luksemburgu, odbija mogućnost da se na stolu ministara nadju eventualne sankcije prema BiH ili RS- to za njega nije način na koji bi Unija želela da ima ulogu u bh reformama- umesto sankcija, bira se partnerstvo, dok su sankcije rezervisane za pojedice koji, konkretno, ometaju rad i misiju Medjunarodnog suda za ratne zločine u Hagu.

Nešto ranije, Solana je upozorio da evropsko insistiranje na policijskim reforma ne znači razgradnju Dejtona , niti temelja RS:

Solana: Reforma policije, na onaj način kakvu mi želimo, je savršeno kompatibilna sa Dejtonom. Slični argumenti su povlačeni i kada smo svojevremeno započeli inicijativu reforme bezbednosne službe pri vojsci. Sada je to stvarnost, i svi su zadovoljni. Slično treba da se desi i sa reformom policije. Niko neće ići izvan Dejtona - na nama je da učinimo sve što on dozvoljava. Policija, bezbednost, odbrana, sve su to fundamentalni elementi za dobrobit stanovnika BiH, što smo već dokazali".

U sedištu EU se nadaju da će perspektiva skorog početka pregovora, sa jedne, i, u slučaju nesaradnje Banja Luke, mogućnost da zemlja postane "crna rupa Balkana" sa druge strane, biti dovoljan poticaj da se konačno postigne sporazum o reformi bh policije i tako deblokira proces integracije zemlje u evropske strukture.

XS
SM
MD
LG