Linkovi

Nova knjiga Sintije Lenon


Prva supruga pokojnog Džona Lenona, Sintija Lenon, napisala je otvorenu i sveobuhvatnu knjigu o njihovom zajedničkom životu u vreme kada su «Bitlsi» počinjali karijeru i sticali svetsku slavu tokom 1960-ih.

Nova knjiga Sintije Lenon, jednostavno naslovljena «Džon», možda će naljutiti neke od obožavalaca Džona Lenona, koji veruju da je njihov idol bio ljubazni i plemeniti muzičar, koji se zalagao za mir u svetu. Sintija opisuje Džona kao milostivog i surovog, sklonog žestokim izlivima i povremenom predavanju drogi, ali i kao nežnog i romantičnog. Džon je, kako je napisala, bio delom anđeo, a delom đavo. Knjiga se pojavljuje svega nekoliko meseci pre 25. godišnjice Lenonovog ubistva, 8. decembra, 1980, ispred zgrade u kojoj je stanovao u Njujorku. Sintija Lenon kaže da ne pokušava da zaradi na toj godišnjici, već joj je želja bila da objasni svoj život sa Džonom zbog njihovog sina, Džulijana.

«Zaista sam htela da Džulijan više razume svog oca, jer je celog života bio veoma povučen zbog toga što ga je on zapostavljao. Nadam se i molim se da će kada bude pročitao ovu knjigu - i kada mene više ne bude - videti napismeno šta je otac osećao prema njemu i koliko je on bio voljen.»

Među anegdotama koje su prvi put obelodanjene u ovoj knjizi, Sintija se priseća kako je Džon pobesneo kada je igrala sa jednim od njegovih prijatelja u vreme kada su se još zabavljali. Takođe piše o tome kako se 1968. vratila sa kraćeg odmora u inostranstvu, da bi zatekla Džona sa ženom koja će kasnije postati njegova druga supruga, japanska umetnica Joko Ono.

«Ugledala sam tu ženu kako sedi uz mog supruga, oboje oskudno odeveni. Bilo je očigledno da su zajedno proveli noć. Rekla sam: ‘Zdravo Džone. Hoćemo li da izađemo negde na večeru?’ Nisam znala šta da kažem. On me je samo pogledao... oboje su me pogledali, a on je samo odvratio: ‘Ne, hvala’. Nisam znala šta da radim. Jednostavno sam morala da pobegnem od svega toga.»

Džon i Sintija su se razveli 8. novembra, 1968. Multimilionerska pop zvezda joj je, prema sporazumu, ostavila 240 hiljada dolara – za Džulianovo školovanje. Sintija se udavala još tri puta, objasnivši da je život sa Lenonom ostavio traga na sve njene naredne veze. Na poslednjoj stranici svoje knjige, Sintija priznaje da se kaje što je ikada imala vezu sa Džonom. Odnosno, kako sama kaže: «Da sam kao tinejdžerka znala gde vodi veza sa Džonom Lenonom, tog trenutka bih se okrenula i pobegla».

XS
SM
MD
LG